Jak za(include)ować fragment strony


(Puzmirowski) #1

Witam, mam taki mały problem..

Chciałbym w głównej części podstrony zaincludować fragment innej strony.

Podkreślam nie całą stronę tylko powiedzmy jej główną część np. tylko artykuł i galerie zdjęć która się znajduje pod nim, bez tej całej otoczki (topa, menu, banerów itp..)

będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.


(Cherry515) #2

potrzebujesz do tego obslugi PHP. Rozszerzenie głównej strony musisz zmienić na .php i w odpowiednim miejscu dodać polecenie include , oczywiście w znacznikach php np.

<?php

include("sciezka_do_pliku");

?>

oczywiście ścieżka do pliku musi być względem pliku w którym wstawiasz polecenie include


(Puzmirowski) #3

tak zgadza się, ale mi chodzi tylko o includowanie części/fragmentu innej strony

na grafice przedstawiam co chciałbym includować na mojej stronie. (grafika jest przykładowa)

interesuje mnie includowanie tylko tego co jest zaznaczone na niebiesko/błękitno

256a258cd5bf.jpg


(Saver) #4

Nie da się zawsze includuje sie całą strona, no może jak napisze skrypt co pobiera tylko część treści pliki np. tylko header


(Puzmirowski) #5

Ja tam specem w te klocki to nie jestem, a nie idzie jakoś wyodrębnić znaczników które byłyby w interesującym mnie przedziale?


(Drobok) #6

Pogadaj z tamtejszym adminem z pewnością udostępni ci treści :stuck_out_tongue:

@up zawsze coś na ten but można napisać, jednak że pozostaje kwestia zgody administratora. I musiałbyś mieć kod strony, którą chcesz wstawić.