Witam , chciałbym się dowiedzieć czy jest program który potrafi zablokować dostęp do internetu wybranym programom również systemowych ponieważ korzystam z hotspotu z telefonu i chcę aby system i większość programów nie miało dostępu wtedy do korzystania z sieci, wiem że jest zapora w Windows ale jest zbyt trudna dla mnie
Po prostu zobacz sobie jak się korzysta z zapory systemu Windows. Nic lepszego do tego raczej nie użyjesz, poza inną zaporą. Możesz spróbować jeszcze Comodo.
Jak będziesz tego potrzebował, to najwyżej napisz i Ci ktoś wytłumaczy po kolei Co i jak.
TinyWall - dla mnie nr 1 w wygodzie konfigurowania systemowego firewalla (to nie jest osobny firewall tylko lekka nakładka GUI). W trybie “strict” przepuszcza tylko programy z białej listy.
Sprawdziłem i wiem już jak to zrobić,ale nie każdemu programowi da się zablokować dostęp
Możesz ustawić tę sieć WiFi jako połączenie taryfowe, dzięki czemu ograniczysz systemowy ruch sieciowy praktycznie do pobierania krytycznych aktualizacji bezpieczeństwa
Jak coś, możesz jeszcze np. w pliku hosts dodać do blokowania konkretne domeny i adresy, niemniej nie blokuje to niektórych systemowych:
https://www.smarthost.pl/blog/modyfikacja-pliku-hosts
W skrajnych przypadkach powinno Ci się udać zrobić to samo także na routerze.
Jakie adresy i/lub domeny blokować, i które są używane przez dany program, można podejrzeć np. programem Wireshark i chyba też prostszym - Fiddler.
Za pomocą TinyWall odbierasz dostęp na poziomie okna/procesu/EXEka z dokładnością do protokołu i portu.
Wystarczy zainstalować jakaś Zaporę i wyłączyć automatyczne zezwolenie bazujące na sygnaturach na pytaj o wszystko… nawet zaporą windowsa można blokować telemetrie z Windowsa przy odpowiednich ustawieniach.