Jak zainstalować czcionki w Manjaro XFCE?

Witam wszystkich bardzo serdecznie! :slight_smile:

Ostatnio zajmuję się na innym forum robieniem awatarów. Jako, że zainstalowałam na nowo system, bo ostatnio strasznie się zamulił i ładował się dosyć długo, zauważyłam, że Manjaro XFCE nie ma programu do instalacji czcionek. Czy jest jakiś? W KDE był taki, że klikało się “Zainstaluj” (po uruchomieniu pliku) i było gotowe. Nie wiem, jaki program do tego służy, byłam u Wujka Google po radę, ale on nic nie znalazł (albo ja jestem ślepa i niczego nie rozumiem). Dałoby się coś zrobić? Na dzisiaj muszę mieć zrobione zamówienie :expressionless:

Dziękuję za pomoc! :smiley:

Manjaro 0.8.13.1 z XFCE

A ja zauważyłem że w katalogu domowym mam katalog .fonts ,jak nie ma to trzeba utworzyć .

Obecnie nie mam linuxa na dysku więc nie mogę tego sprawdzić ale ta komenda powinna dać możliwość przeglądania czcionek dostępnych w repo.

$ pacman -Ss font

Albo tylko te z rozszerzeniem ttf

$ pacman -Ss ttf

Mam nadzieje że to jakoś pomoże. Ewentualnie, jak kolega wyżej wspomniał wrzuć plik czcionki do podanego folderu i wykonać aktualizacje cache

sudo fc-cache -fv

Nie da się po prostu po ludzku skopiować czcionek do katalogu ~/.fonts? Zawsze tak robię, działa pod każdym Linuksem i nie potrzeba do tego żadnej dodatkowej aplikacji :wink:

Dziękuję za pomoc (i za opóźnienie przepraszam, awatarki robiłam)! :slight_smile: