Mam mobilny internet w orange i jak wkładam modem Huawei to nic mi nie wyskakuje w Ubuntu.
W Windowsie wyskakiwał mi instalator Menegera połączeń.
Gdzie trzeba grzebać i co zrobić, aby zainstalować ten modem i mieć internet mobilny na ubuntu?
Mam mobilny internet w orange i jak wkładam modem Huawei to nic mi nie wyskakuje w Ubuntu.
W Windowsie wyskakiwał mi instalator Menegera połączeń.
Gdzie trzeba grzebać i co zrobić, aby zainstalować ten modem i mieć internet mobilny na ubuntu?
wpisz w konsoli:
lsusb
i zobacz, czy widać modem, jak widać - to wszystko modem jest wykryty i powinien działać poprawnie poprzez menadżera - którego znajdziesz na pasku przy zegarku.
widzi ten modem, ale jak klikam tam obok zegarka to nie widzi tej sieci, a żaden menedżer jak w windowsie się nie uruchamia…
Powinno się uruchomić takie okienko “step by step” z wyborem modemu oraz operatora, między innymi Orange… U mnie Huawei E220 śmiga bez kłopotu, na różnych Linuksach w tym Ubuntu.
Wygląda to mniej więcej tak: http://www.youtube.com/watch?v=mMdEky6Ok6I
Jaka wersja Ubuntu? Sprawdź czy masz zainstalowany pakiet usb_modeswitch.
Ubuntu najnowsze 12.04
huawei nie pisze mi jaki - na dołączonej (dostałem za 3 zł z miesiąc temu z orange) huawei v100r001 (coś takiego piszę w jednej z instrukcji)
No ale co dokładnie jest nie tak? Oglądałeś filmik, który podlinkowałem, robisz to samo co jest na nim pokazane i kreator się nie włącza?