sirmacik dzieki wielkie niby taki latwy sposob a tyle problemow przez to. W konsoli wszedlem do folderu ze sterownikami a nastepnie wpisalem
otworzyl mi sie instalator i niby wszystko sie zainstalowalo. Mam jak rozwijam Mandriva (ten jakby start w windowsie) i jest ATI Catalyst Control Center. Ale pojawily sie nowe problemy. Teraz juz woogle nie mam zadnych efektow. W czesniej mialem te okna gdy przeciagalo sie myszka to one byly jakby z gumy. I przejscia pulpitow bylo widac tak jakby kostka sie obracala. Teraz tego nie mam a niby sterowniki sa zainstalowane.
Wie moze ktos co zrobic aby dzialaly wszytkie efekty.
Miałem mandrivę jakis czas temu , krótko i pclinuksa też na mandrivie opartego i piszę tak tylko z pamięci ale zdaje się, że była tam opcja pulpit3d/ efekty pulpitu czy jakoś podobnie. Być może to było widoczne dopiero po wejściu do innej kategorii system albo sprzęt.
sirmacik co ty mówisz. wystarczy doinstalować xgl. Jak Cię stać kup mandrive pwp. Niestety nie pomogę Ci bo jedynie wiem, jak zainstalować Xgl na ubuntu i dibianie. Linuksy z RPM mnie nie kręcą
Ano nie jest to ponoć trudne. Ale jest z tym trochę zabawy a efekt raczej niewiadomy. Po kolei , wejdź na tą stronę http://strefamandrivy.pl/forum/viewtopic.php?t=6362 i tam jest opisane co i jak. Mnie nie udało się uruchomic akceleracji na ati w mandrivie 2007,1. A kombinowałem jak koń pod górkę za to w ubuntu najmniejszego stresu.
Zgadzam się luinuxy z RPM-ami nie są jakieś super… ale co do XGL to u mnie npa po zainstalowaniu i uruchomieniu sterów fglrx X-y w ogóle nie chcą wstać… Właśnie jestem w trakcie aktualizacji do Ubuntu 7.10… Podobno on lepiej obsługuje karty ATI niż moje dotychczasowe 7.04…
Złączono Posta: 02.10.2007 (Wto) 4:48
Jestem już po upgradzie i stwierdzam że nowe ubu jest genialne! Żeby uzyskać compiza na ATI wystarczyło tylko zainstalować XGL… żadnego więcej kombinowania!.. Jakie to teraz wszystko proste…
Ubuntu jest łatwe w obsłudze i instalacja sterów do radeonów nie jest mega trudna. Niestety musiałem zrezygnować z linuksa przez moją kartę, lub brak dobrych sterów do radeona. Może w najnowszym ubuntu nie będe miał już problemów. Niestety zmuszony jestem korzystać z windowsa, ale często odwiedzam forum, żeby zawsze z linuksem być na bieżąco.