Mam nowego kompa bez dysku podzielonego na partycje i teraz nie wiem, jak zainstalować system, tzn. instalacja samego systemu jest raczej banalnie prosta, ale czytałem, że najpierw trzeba coś zmieniać w biosie itp. Czy ktoś, kto robił już coś takiego, mógłby mi co nie co o tym powiedzieć? Co trzeba w biosie ustawić i jak w ogóle uruchomić ten bios? Czy po instalacji systemu, gdy komputer już się sam zrestartuje, trzeba jeszcze raz wchodzić do biosu, czy on sam się skonfiguruje?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1233957.html
do BIOSu wchodzisz naciskając delete podczas ekranu post (taki czarny z cyferkami).
I ustaw sobie najpierw CD/DVD (jak zamierzasz instalować z płyty) lub pendrive/USB (jak windowsa z pendrive chcesz zainstalować) a na drugim miejscu twój dysk twardy.
Po instalacji wystarczy że wyciągniesz nośnik (płyta/pendrive) lub po prostu nie włączysz instalacji (albo przestawisz tak jak było na początku)
Jak masz nowy komputer, z płytą główną z UEFI to będziesz mieć coś podobnego: http://cdn.thetechjournal.com/wp-conten … 4-2010.jpg wystarczy zmienić myszką kolejność napędów (te na samym dole)
Żadne wchodzenie do biosu, nie ma takiej potrzeby
na swoim dysku, świeżym, tak samo na nowym komputerze, to instalacja przebiega intuicyjnie. Windows 7 Home Premium tworzy Tobie 2 dodatkowe partycje,
które mają po około 100MB. Są one potrzebne. Wystarczyło, że włożyłem płytkę do napędu, i się instalowało, bez potrzeby grzebania w biosie
Dokładnie nie pamiętam, jak tam przebiegało, bo instalowałem system, gdzieś w sierpniu, albo wrześniu tamtego roku.
Poza tym, jeszcze zależy, jaki ma bios. Zwykły, czy np. American MegaTrends, tak, jak ja Gdzie jest graficzny, a nie tekstowy, czy graficzny innej firmy.
Daj znać, co i jak
dokładnie, nie trzeba wchodzić do biosu bo płyty główne mają już ustawiony rozruch z napędu jako pierwszy, potem dopiero jest dysk twardy.
Więc włączasz pc, wkładasz płytę, powinien się uruchomić instalator, dalej jest banalnie już.
Jak się nie włączy to restart pc (płyta w środku) i już powinien ruszyć.
Jak nie to trzeba wejść do BIOS (klawisz del klikasz po włączeniu pc aż się nie pojawi[niebieskie tło :P]) i przestawić kolejność Boot’owania:
- DVD
2)HDD
po zainstalowaniu nic już nie musisz zmieniać w BIOS.