Jak zainstalować ubuntu mając juz win XP?

Mam widnows XP PRO SP2. Chce równolegle zainstalować ubuntu . Nie chce przy tym formatować dysków i utracić jakichkolwiek danych. Co krok po kroku powinienem robić żeby uzyskać planowany efekt?

Musisz mieć miejsce na dysku i zrobić partycje :

/

home

swap

:x

Poszukać !!

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

potrzebujesz “troche” nieprzydzielonego miejsca na dysku. Linux musi byc zainstalowany na odrebnej partycji. Inaczej sie nie da (tzn nie ma po co kombinowac)

Prezentacja jest na vortalu.

Dzieki serdeczne za linka. I przepraszam za kłopot.

Mam jeszcze pytanie odnośnie wersji ubuntu bo widze że mam 3 wersje z różnymi środowiskami graficznymi:

• Ubuntu - Gnome

• Kubuntu - KDE

• Xubuntu - Xfce

Która jest najbardziej przyjazna dla oka. Czyli która ładniej wygląda. Nie widziałem ich nigdy dlatego pytam was.

Jakie program do utworzenia tego obszaru niepodzielonego na partycje bedzie najłatwiejszy w obsłudze ?

wersja gustu :wink: Mi się bardzo podoba gnome z motywami vista 8)

tak wygląda mój pulpit(środowisko gnome) 94f4f51fb09cf8fdm.jpg

Będzie już z płytą ubuntu.Czyli musisz usunąć jakąś partycje jeżeli nie masz wolnego miejsca.

No własnie musze usunąć partycje… nie da się wydzielić niepodzielonego obszaru bez usuwnia partycji ?

Można wydzielić część wolnego miejsca, sam tak robiłem i nie straciłem żadnych danych.

Widze że czegoś nie rozumisz.Musisz mieć obszar nie podzielony czyli wolne miejsce bez partycji i postawić nowe partycje.

Rozumiem dobrze tylko myslałem ze np. w partiotion magic zmniejsze sobie jedna partycje i wtedy powstanie mi obszar niepodzielony :slight_smile:

no i tak zrób