Jak zainstalować ubuntu na pendrive bez podmiany MBR win?

Chcę na pendrive szybkim zainstalować Ubuntu (nie ma być to live cd, ma to być w pełni zainstalowany system). Co będzie w przypadku bootloadera i partycjami? Nie będę robił /home i swamp bo nie trzeba, ale katalog boot musi być? tam GRUB jest wgrany, bootloader? da radę wgrać tak by był bez tworzenia nowej partycji na pendrive? (i czy tworzenie partycji jest bezproblemowe?)

Pod żadnym pozorem nie chcę dopuścić ubuntu do dysku normalnego, czyli nie może mi MBR windy nadpisać, także weźcie to pod uwagę odpisując mi :). Z góry dzięki za wszelkie wskazówki, porady.

To koniecznie musi być Ubuntu? Są inne, gotowe dystrybucje do użytku na pendrajwie (choćby Slax). Rozpakowujesz obraz i tyle.

http://linuxiarze.pl/instalacja_usb_windows1/

Jeśli nie chcesz mieć Gruba na dysku, to musisz zwrócić uwagę, gdzie on zostanie zainstalowany, zanim klikniesz bez czytania okej. Jeśli Grub będzie chciał się zainstalować na dysku, np. /dev/sda, to zmieniasz na pendrajwa, np. /dev/sdb. Nie wiem jak system rozpozna twoje dyski, więc nie napiszę Ci dokładnie jak to powinno wyglądać, najprawdopodobniej dysk będzie oznaczony jako /dev/sda, a pendrajw jako /dev/sdb.

Te informacje powinny Ci się przydać :arrow: linuksowe-oznaczenia-dyskow-partycji-t344649.html