Kurczę, przekopałem cały BIOS i nie znalazłem ani jednego słowa Rapid Laptop to Acer Nitro ANV15-51 z Win 11 Home 24H2. Procesor 13th Gen Intel(R) Core™ i5-13420H 2.10 GHz i 16 GB RAM.
Co ciekawe znalazłem wzmianki o sterownikach Intel Rapid Storage Technology do wszystkich możliwych komputerów, ale ani jednego f-my Acer nie mówiąc o modelu Nitro. Strona producenta milczy na ten temat jakby to nie istniało. Chyba sobie odpuszczę, bo póki co laptop działa i jeszcze nie wybuchnął.
Lista opcji bootowania w systemach UEFI to nie jest lista dysków. To coś głupszego - lista zarejestrowanych przez instalator w EFI menedżerów ładowania!
Czyli możesz usunąć dyski, wymienić kontroler albo zmienić ustawienia tak, że dyski widać kompletnie inaczej - a wpisy na liście Boot zostaną. Tak naprawdę, samo istnienie listy bootowalnych dysków w BIOSie, w dobie tej EFI-listy, komplikuje diagnostykę i tworzy „dwa oddzielne ośrodki władzy”: czasem działa, czasem nie. Czasem zadziała opcja „po prostu znajdź pierwszy bootloader (ESP) na tym dysku i ładuj dalej”. A czasem loder powie „nie zadziałam, bo dysk z którego każesz mi startować, zmienił numerek”
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.