Jak zainstalować win na laptopie bez cd i fdd?

Witam

Ma ktoś jakiś pomysł, może przez USB z pendrive’a.

Słyszałem że jest coś takiego jak network boot ale nie mam pojęcia jak to zrobić?

Pozdrawiam

Inwestycja w zewnętrzny napęd.

Na allegro można znaleźć napędy w cenie około 50-60 złotych.

centrum2954 Instalacja z pendrive’a to dobry pomysł bo

na to szkoda kasy jeżeli potrzebne Ci tylko do instalacji.

Jak zrobić bootowalnego pendrive’a poszukaj na forum, było tego sporo, lub w google

Jeżeli laptop nie ma FDD i w zestawie nie było CD z Windows, to znaczy, że najprawdopodobniej system znajduje się na ukrytej partycji systemowej i z niej należałoby go instalować.

tylko jak to zrobić?

Czy ten laptop jest w tej chwili w stanie “surowym”, czy też można na nim uruchomić system operacyjny?

Jeżeli system można uruchomić, to gdzieś powinien być program do przywracania systemu.

Jeżeli na kompie już nic nie ma (ale ukryta partycja systemowa została), to powinieneś skorzystać z tzw. płyty ratunkowej (która albo jest w zestawie, albo należało ją zrobić od razu po pierwszym uruchomieniu komputera).

system jest (XP) ale sie nie uruchamia, to znaczy pojawia się napis windows profesjonaj i po chwili laptop się resetuje i jedyne co mogę zrobić to uruchomić tryb awaryjny, ale żadna z możliwości nie działa.

Laptop nie ma ani cd ani fdd. Nodel laptopa: Dell Latitude CSx H500XT

W biosie mam takie możliwość z kąd ma startować system:

-Diskette drive

-Internal HDD

-CD/DVD/CD-RW Drive

-Modular bay HDD

-PCI SLOT NIC

-DOCK II/PORT II NIC

-Cardbus NIC

podłączasz dysk z laptopa do PC (na allegro są dostępne specjalne taśmy…),

no i instalujesz, zmieniając katalog, w którym ma znajdować się system.

Uważasz, że Windows bez problemu poradzi sobie później z przesiadką na zupełnie inny sprzęt?

Wątpię…

koleś w serwisie mi powiedział że można to zrobić u nich, oni wyciągają dysk przepinają do innego kompa i instalują jakąś wersje serwisową systemu(?) i wtedy wszystko chodzi.

A nie mógłbym zrobić tego sam?

Tylko co to jest tas wersja serwisowa systemu?

A nie lepiej pujść do kolegi porzyczyć napęd podłączyć (o ile sie da) zainstalować winde i oddać?

no właśnie się nie da, nie ma standartowego wejścia na jakikolwiek napęd

to co to za model laptopa ?? podaj z ciekawości …

Dell Latitude CS H 500 XT

Nikt o nim nie słyszał, nikt go nie widział :wink:

witam

mam pomysł, ale nie wiem czy wypali :wink:

poczytaj najpierw o ładowaniu systemu na pendrive: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_152493.html

później utwórz sobie za pomocą BartPE bootowalnego XP na pendrive, a następnie uruchom z niego system. jeśli się wszystko uda, to wydaje mi się, że jesteśmy w domu. wtedy przegrywasz całą zawartość pendrive na dysk. nie jestem pewien czy to zadziała, ale zawsze możesz sprawdzić.

swoją drogą może ściągnij jakiegoś gparted i sprawdź czy czasem nie ma partycji z instalką windows (tak jak powyżej radzono).

pozdrawiam, yaras.

na bank kontrolery się wysypią, ale chwila cierpliwości i wszystko pójdzie

yaras ma dobry pomysł. Jednak po utworzeniu pena z BartPE najlepiej powrzucać na pen zwykłe pliki instalacyjne windowsa. po uruchomienu systemu przenosisz je na dysk i klikasz na setup.

Niestety tak sie nie da bo to jest USB 1.1 a dopiero w 2 można startować z USB.

Złączono Posta : 17.07.2007 (Wto) 9:17

Jeszcze jedno pytanko, do czego jest to wejście w tym laptopie?

http://www.centrum2954.jpg.pl/

zastanawiam się i nie mogę do tego dojść???