Jak zainstalować windows longhorn na cloudready?

Chciałem zainstalować Windows Longhorn na laptopie Lenovo Ideapad 100-18i coś takiego ale mam Chrome OS z Cloudready neverware i czy w jakiś sposób dało by się usunąc cloudready i zainstalować Windowsa? Bo mam dość jak mnie chrome os ogranicza od gier i innych rzeczy

Poczytaj:

problem jest w tym że ja nie mam 2 urządzenia z windowsem I nie mam jak tego zrobić.

Cloudready to nie Chromebook. Podczas instalacji Windowsa można usunąć istniejące partycje na dysku.

Co ty chcesz instalować? :joy: Przecież Longhorn to jakaś nazwa kodowa Visty przed jej premierą chyba :smiley: Jeśli nawet znajdziesz w internecie obraz bety tak starego Windowsa, to nie licz, że będzie tam coś działało lepiej niż pod aktualnym chrome.

Długorogi był codenamem dla dwóch wersji Windowsa, najpierw dla następcy XP-ka, a potem został zaorany i składany na nowo jako codename dla Visty.

Windows Longhorn ma problem z instalacją na nowszym sprzęcie, nawet jeśli XP działa normalnie. Jeśli chcesz się pobawić Longhornem to tylko VirtualBox/VMware lub komputer z czasów Visty.

No dobra tylko że jakbym chciał odinstalować cloudready a zainstalować to bez innych sposobów typu użycia komputera z windowsem 10 bo mam jedynie laptopa

Ale wiesz może jak coś pomaistruje to może pójdzie

No dobra może komuś pasuje wersja bety. Mi pasuje i jest to dla mnie idealny system ja o takim marzyłem a jedynie jak na YouTube go widziałem

Przecież wiem

Skoro jest to zwykły laptop, a nie chromebook to powinien być odblokowany bootloader, więc instalujesz normalnie system jak na każdym innym komputerze.
Jeśli nie potrafisz przygotować pendrive spod konsoli, to zainstaluj jakiegoś Etchera, albo coś podobnego.

Jeśli chcesz spróbować zainstalować Longhorna to potrzebujesz:

-zainstalowanego windowsa np. 7
-pendrive lub płytę min. 3GB
-iso Longhorna (ja używałem obrazu SigmyOS 3.0, nie wiem czy ten sposób zadziała dla normalnego Longhorna 4074)
-program ultraiso

No to idziem
1.Formatujesz pendrive na system plików ntfs.
2. Uruchamiasz ultraiso
3. Załaduj iso Longhorna (plik->otwórz)
4. Menu “bootowala->zapisz obraz dysku” (dla pendrive)
“narzędzia->wypal obraz CD” (dla płyty)
i wypalasz bootowalny pendrive lub płytę.
5. Musisz w opcjach biosu przejść do trybu legacy
Wsparcie dla uefi doszło dopiero w Viście SP1 ,więc w tym trybie Longhorna nie odpalisz.
6. Bootujesz pendrive/płytę.
7. Instalujesz.

Ja tak zainstalowałem LH na Toshibie Satellite L30.
Tutaj masz listę sprzętu na którym LH zadziała: https://techvortal.pl/viewtopic.php?f=202&t=2541

Oke thx mordko