Jak zainstalować windows na dysku zewnętrznym?

Witam mam problem otóż wspaniały dysk w laptopie (Western Digital 320GB 5400rpm) zepsuł się. Otóż ma strasznie słabą wydajność, osłabia cały laptop i wszystko działa strasznie powoli. I tu moje pytanie, bo mam w zanadrzu 500GB zewnętrzny no i czy można byłoby na nim zainstalować windowsa na czas dopóki nie kupię nowego dysku?

A laptop to DELL 15,6 M5010

Wersja z procesorem:

AMD Turion II Dual-Core N530 2.50 GHz

Systemy z rodziny Windows nie posiadają możliwości instalacji na nośnikach zewnętrznych.

Owszem istnieją sposoby “kombinowane” które działają ale w trakcie pracy z systemem wychodzą różne problemy także cała zabawa nie warta zachodu.

Proponuję zainstalować sobie linux-a na tym dysku a w trakcie zbierać na nowy dysk wewnętrzny.

Z tym to jest problem na dyskach zewnętrznych. Wiem że Win XP dało się jakoś zainstalować, ale to wymagało dokonania modyfikacji na płycie instalacyjnej. Nie lepiej ściągnąć jakiegoś Linuxa LiveCD lub slaxa na pendrivie ?

Albo jeśli to dysk 2,5" to wyciągnij go z obudowy i włóż do lapka :stuck_out_tongue:

Raczej to niemożliwe:

Model Seagate FreeAgent Go 2,5 500GB 5400rpm SATA 9KW2AH-502

DSC_3604.jpg

Jest zamknięty na amen. A zresztą w środku od razu mam talerze. Więc bym go nawet popsuł.

Da się napewno rozebrać, bo jakiś dysk w środku siedzi.