Cześć. Jak mogę zainstalować Windows XP na laptopie HP Compaq 6710b? Chodzi mi o sterowniki SATA. Nie chce przełączać na ATA/IDE. Mam pobrane sterowniki HP (SATA, Ethernet i Chipset). Próbowałem już nLitem jednak widzi dysk, instalacja idzie do czasu wpisywania kodu. Wpisuję kod (mam 2 więc próbuje oboma) i żaden nie idzie. Próbuję zainstalować bez kodu tez i żadna opcja nie działa. Słyszałem że SP3 ma sterowniki SATA. Czy to prawda? Jak tak to jak najlepiej połączyć tak by udało się zainstalować kodem moim. Chce zainstalować XP, bo 7 muli, a Xubuntu 13.10 też.
Możesz też na czas instalacji przełączyć w BIOSie tryb z AHCI na IDE, a po instalacji skorzystać z tej porady: http://forum.mobione.pl/komputery-pc/zmiana-ahci-na-ide-i-na-odwrot/
Win XP SP3 ma wbudowaną obsługę dysków większych niż 137 GB (a może SP2 już ma), dodatkowo nie musisz w nim wpisywać przy instalacji numeru seryjnego (masz na to 30 dni). Być może ta wersja ma sterowniki do nowszych chipsetów, ale na pewno nie do wszystkich.
ja dodawałem sterowniki SATA nLite’m i wszystko działało
skoro widzi dysk a jest problem z instalacją to wina leży gdzie indziej
Zobaczę jeszcze to co napisał @Pablo_Wawa. Spróbuję przestawić na AHCI/IDE na czas instalacji. A po instalacji zainstaluje sterowniki Chipsetu i SATA i Ethernetu i zmienię na SATE. Narazie musze czekać 8 godz, aż wyłączy mi się laptop. Zawiesił się na źle załadowanym Archlinuxie z USB i stoi tak bez ruchu. Ciekawe ile mi się ma grzać by się wyłączył…
Edit: A pytanie co do nLite. Czy jeśli dam service packa i sterowniki to nie zmieni mi się kod i będę mógł używać mojego?
SP2/SP3 ani sterowniki, ani nic co robisz nLite nie ma wpływu na numer seryjny, jaki zaakceptuje dana instalka Windows XP.
Nie rozumiem tego czekania z laptopem 8h - nie da się go po prostu normalnie/brutalnie wyłączyć?
Nie chcę skracać mu życia odłączając baterii. Próbowałem CTRL+ALT+DEL i przyciskiem zasilania. Sama komenda sh shutdown zawiesiła laptopa. Muszę czekac 8 godz. aż rozładuje mi się bateria w nim. Chyba że jednak odłączeniem baterii przy działającym nie skrócę mu życia ani sobie. Aw nlite do połączenia oryginalne pliki windows xp z płyty z SP2 dałem: SP3, SATA Drivers. W połowie instalacji pyta o kod. Wpisuję mu oba i błąd że nie poprawny.
wystarczy nacisnąć i przytrzymać guzik włączenie to się wyłączy, a jeśli to ie działa to wyjmij baterię!
najprościej zintegrować kod Windowsa z nLite nie będziesz musiał wpisywać
Robiłem integrację kodu i nic. Przycisk zasilania nie odpowiada. Chyba wyjmę baterię, ale pytałem się czy nie skróci mi życia, albo laptopowi. A ciągle słyszę że dysk pracuje. Nie wiem jak skoro mam na pendrivie odłączonym już. Ok. Bateria się rozładowała. Jest nowa, ale widać nie naładowana do końca.
Na przyszłość nie ścieraj się z czekaniem na baterię skoro i tak masz system nie zainstalowany to nic się nie stanie po prostu zgaśnie
System mam zainstalowany, ale potwornie muli i ładowałem baterię.
A jak co to ja chce zainstalować Archlinuxa i Windows XP dzieląc dysk na 5 partycji
Format partycji:
"12500MB na partycję 1 (Windows)
64000MB na partycję 2 (Archlinux /)
5000MB na partycję 3 (swap)
100MB na partycję 4 (Archlinux /boot)
reszta na partycję 5 (Archlinux /home)"
Następnym razem jak zobaczę rootfs w Archlinuxie od razu odłączę zasilanie.
Edit: Odpuszczę chyba sobie tego windowsa, ale się przyda następnym razem. Temat można zamknąć.
Generalnie rozumiem ten Twój podział dysku, ale ja bym już nie rozdzielał partycji /boot jako osobnej (tylko jako folder w /).
Ja robię oddzielnie bo w cfdisk jestem początkującym.
– Dodane 10.07.2013 (Śr) 10:49 –
A jeszcze ostatnie pytanie. Czy jeśli mam zainstalowanego windowsa na np. maszynie wirtualnej, a jej już nie używam to mogę usunąć maszynę wirtualną i użyć licencji na laptopie?