Jak zainstalować Windows XP na Windows 7

Witam. Posiadam zainstalowanego Windowsa 7 Ultimate. Chcę zainstalować drugi system na oddzielnej partycji, mianowicie Windows XP. Kiedyś wcześniej już próbowałem instalować drugą winde, ale automatycznie po instalacji włączał mi sie od razu XP. Próbowałem pozmieniać żebym mogł wybierać jaki system operacyjny chcę włączyć podczas uruchamianie komputera, ale nie moglem sobie z tym poradzić. Czy możecie mi podać krok po kroku co i jak mam robić? Chcę mieć dwa systemy operacyjne, na dwóch osobnych partycjach, z możliwością wyboru systemu operacyjnego jaki chce uruchomić. Z góry dzięki za pomoc :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

a nie miales ekranu z wyborem systemu ? Ja zawsze miałem, przez 30sekund włączał się domyślmy system który zawsze można zmienić w start->uruchom->msconfig i git, a jak nie to trzeba plik boot.ini zmienić po instalacji xp

1. Pozostawiasz Windows 7 -> Instalujesz na osobnej partycji Windows XP -> edytujesz bootloader (to co nie poszło Ci najlepiej, pogoogluj - ‘edycja boot.ini’; ‘edycja bootloadera’)

LUB

1. Formatujesz obecną partycję z Windows 7 -> Instalujesz XP -> Instalujesz na osobnej partycji 7 -> automatycznie będzie pojawiał się ekran wyboru

Na przyszłość pamiętaj, żeby instalować systemy od najstarszego do najnowszego. Unikniesz kłopotu z edycją bootloadera.

W Ultimate można użyć XP Mode, to wirtualna maszyna z Windowsem XP. Wymaga procesora obsługującego wirtualizację oraz nie ma zbyt wydajnej grafiki (gry nie pójdą).

Czasem do uruchomienia gier pod siódemką wystarczy doinstalować najnowszy DirectX9, bo ma tylko DX 11 którego gry nie rozpoznają.

Podobno siódemka ultimate obsługuje wirtualne dyski, to pliki, te same co w Virtual PC lub XP Mode. Z tego co kojarzę, podczas uruchamiania systemu wciska się F8 i można wybrać tryb awaryjny, albo instalację drugiego Windowsa na wirtualnym dysku. Wtedy da się normalnie tego drugiego Windowsa uruchomić, ma dostęp do całego sprzętu (w tym grafiki), ale nie jest na oddzielnej partycji, tylko w pliku na partycji głównego systemu - można skopiować czy usunąć.

Tak podobno, nie próbowałem tej funkcji.

Po zainstalowaniu XP , uruchom komputer z płyty Win.7 i zaznacz opcję napraw .

Już poradziłem sobie z tym problemem. A oto rozwiązanie:

Zainstalowałem na osobnej partycji Windows 7. Nie było to koniecznie, ale zainstalowałem wszystkie sterowniki i programy żeby mieć to już z głowy. Następnie zainstalowałem Windows XP na innej partycji niż Windows 7. Po ukończeniu instalacji XP system ten automatycznie się włączy. Nie miałem menu wyboru systemów, więc przy każdym uruchomieniu komputera automatycznie włączał się Windows XP. I teraz żeby pojawiało się menu wyboru systemów należy wykonać wszystkie czynności i kroki zawarte w tym poradniku, oto link: http://peb.pl/1800106-post8.html

Dzięki temu poradnikowi wszystko teraz ładnie działa!! :smiley: :smiley:

temat do zamknięcia :slight_smile: