Jak zainstalować wtyczkę JAWA?

Jak zainstalować wtyczkę Jawa Runtime Environment do Mozilli/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.9) Gecko/20070131 Fedora/1.5.0.9-2.fc6 Firefox/1.5.0.9? Trzeba do tego hasło roota?

Firefox powinien sam o to zadbać (jak znajdzie gdzieś na stronie javę)

Nie mam czegoś takiego jak “wtyczka JAWA”, za to mam wtyczkę Java.

Pod Windows tak, ale pod GNU\Linux już nie. Firefox sprawdzi jakiej wtyczki brakuje i odeśle użytkownika na stronę z której takową wtyczkę pobrać trzeba i ręcznie zainstalować.

Polecam ten temat, sposób sprawdzony przeze mnie.

Najlepiej sciagnij sobie RPM z tej strony http://java.com/pl/download/linux_manua … t=java.com

Instalujesz RPM i gotowe, powinieneś mieć javę!

Jeśli chcesz coś instalować zawsze potrzebne jest hasło roota, to zabezpieczenie przed zainstalowaniem różnego rodzaju nieporządanych plików samowykonywujących się, np. wirusów czy innego świństwa, które chciałoby się zainstalować w twoim systemie bez twojej wiedzy i zgody.

Pozdrawiam!

Od siebie dodam, że na stronie Suna z której można pobrać Javę jest dokładna instrukcja jak ją zainstalować, więc z czym macie problem?

Nawet nie trzeba instrukcji. Wystarczy zainstalować RPM lub bin ze strony, którą podałem wyżej i java śmiga :mrgreen:

Pozdrawiam!

roobal a jeśli się nie ma systemu rpm’owego?

To trzeba użyć *.bin :wink:

Dlatego

Natomiast kolega

Z tego co wiem to system pochadzący od Red Hata, więc system RPMowy. Czy się mylę? Dlatego

Pozdrawiam!

Najlepiej to przez YUM

Dzięki :mrgreen: :mrgreen:

zalezy od dystrybucji. najczesciej jawa powinna chodzic ale jezeli nie to nalezy dac

ln -s /usr/lib/java/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /home/user/.mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so

czy jakos tak :slight_smile: sciezki moga sie roznic zalezy gdzie java jest zainstalowana w systeimie.

jak sie zrestaruje firefoxa to plugin sie zarejestruje.