Jak zaktualizować Bios Asus


(Wieslawek0) #1

Witam jak zaktualizować bios  Asus P5VD2-VM/SI jest pewna sprawa bo dokupiłem 2gb ram i mi nie czyta , czytam mi tylko 1 kość ale 2 są sprawne i myślę że to wina starego biosu  mam 2x 2gb ram kingston i są one takie same i współgrają z moją płytą główną . Proszę o pomoc. Gdzie jest pies pogrzebany 


(JNJN) #2

Te Asusy mają nieraz problem, jak mają dwa banki obsadzone.

 

Zrób test: nowy moduł wsadź do II banku i powinien komputer poprawnie działać (I bank nieobsadzony).

 

Bios tu prawdopodobnie nic nie da.

 

Edit:

I napisz jaką masz wersję biosu i datę wydania.

 

I ile w sumie pokazuje pamięci na dwóch założonych modułach, bo na tej płycie przy zainstalowaniu fizycznym 4GB pamięci system może pokazywać od 2.44 do 2.94 GB?

 

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2562736.html

 

 


(Wieslawek0) #3

Phoenix AwardBios v6.00PG daty nie znam . Pokazuje że 2 giga bo tylko 1 kość mogę wsadzić jak wkładam 2 to piszę Jakiś błąd . wsadzam 1 obojętnie która do byle którego gniazda i wszystko śmiga . Może coś u mnie z systemem nie tak mam windows7 sp1 ultimate 32bit


(JNJN) #4

 

W biosie masz napisane lub użyj np: najnowszego programu Aida 64.

 

 

To problem ma płyta.

 

Zrobisz tak: rozumiem, że oba moduły są jednakowe i sprawne?

 

Obsadzisz oba banki modułami i zrobisz reset biosu baterią.

 

Komp odłączony od zasilania 230 V, wyjmij baterię z płyty na 10 minut, wsadź i jak wejdziesz do biosu, to już sukces - ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te ustawienia) i zapiszesz bios Save.

 

Plus ewentualnie sprawdzenie pamięci memtest86.

 


(Wieslawek0) #5

dobra zrobiłem rr biosu wszedłem tam i było wyświetlone że zainstalowano 4giga a używa 3 giga wyszedłem i wyskoczył mi błąd 

bootmgr image is corrupted the system cannot boot


(JNJN) #6

Onboard Devices Configuration

 

 

Sprawdź te ustawienia  i zapisz bios Save.

 

Edit:

Plus bootowanie jako pierwsze w biosie ustaw z dysku systemowego.(Hard Disk).


(Longhorn2009) #7

Ustaw Memory Remap Feature na enabled https://social.microsoft.com/Forums/getfile/20490/

Płyta na chipsecie VIA, najgorszy jaki może być dla LGA775. Po zmianie mobo na Intelowski P965 lub nowszy komputer odżyłby, ale to nieopłacalna już modernizacja. Intelowski chipset ma sporo wydajniejsze magistrale. Ta płyta nie obsługuje nawet Dual Channel…

Bios ze strony Asusa dla P5VD2-VM nie będzie pasował, o ile nie wymusisz ręcznie wgrania w awdflash przełącznikiem /F. Wtedy operacja powiedzie się i zyskasz więcej opcji oraz możliwość OC. Niestety to tylko atrapa, płyta zawiesza się nawet po lekkim zwiększeniu taktowania procka o kilkaset MHz, gdzie Asus P5B na P965 łapał FSB Wall dopiero przy 320MHz. Na tej płycie więcej niż 220MHz było niestabilne, proc ten sam - E4300.


(Wieslawek0) #8

IMG_20170125_201610.jpgMam tak ustawione 

a tego Memory Remap Feature na enabled w ogóle nie mam w biosie co teraz ?


(JNJN) #9

 

Jak nie ma, to nie włączysz.


(Wieslawek0) #10

to nieźle na stronie producenta piszę że obsługuję 4gb 


(JNJN) #11

Wszystko masz napisane + link - problem znany od lat.


(Wieslawek0) #12

Który link nic nie widzę a i teraz wyskakuję mi nowy błąd po włożeniu 2 kości .

The file is possibly corrupt. The file header checksum does not match the computed checksum 


(JNJN) #13

Masz w temacie:

 

Sprawdzałeś całość pamięci memtest86?

 

Aktualizacja biosu:

 

http://forum.pclab.pl/topic/741341-Problem-z-update-biosu-P5VD2VMSI/


(Wieslawek0) #14

co to jest te memtest86?


(JNJN) #15

 

Masz 5 lat? i gogle nie działa?

 

http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Program,Windows,12556.html


(Wieslawek0) #16

OK zrozumiałem robię to tylko nie wiem jak zweryfikować czy jest  sprawny czy nie . 


(JNJN) #17

Uruchom test trzy pełne przebiegi programu - ma być zero błędów.

 

I jak będzie OK i dalej problem, to robisz aktualizację biosu płyty.

 

Jak dalej problem,to inna pamięć lub zostajesz na 2 GB.


(Wieslawek0) #18

od testy zrobię z 2 kośćmi i muszę w każdym slocie czy to bez różnicy ?


(JNJN) #19

Na początek sprawdź całość. W razie błędów sprawdzisz osobno moduł w I banku i później drugi w II banku - będziesz wiedział ewentualnie który moduł uszkodzony.


(Wieslawek0) #20

http://imgur.com/a/if5Jx
dziwna sytuacja po włożeniu do 1 modułu 2 kości pokazuję mi że 512 mb jest … chodź wcześniej tak nie było i komputer chodzi jak by miał tylko 512mb . Wyżej SS A i Windows pokazuje 512 a w everest w zakładce spd pokazuję 2 GB (2 ranks, 8 banks) Nazwa modułu    Kingston 2G-UDIMM

 

A teraz włożyłem do 2 modułu tą kość i pokazuję mi 1 gb i komputer trochę szybciej chodzi