Jak zaktualizowac bios na k9n neo-f?

Jak w temacie. Chce zaktualizowac bios spod windowsa niestety live update nie umozliwia takiej funkcji i wola dyskietke zeby zaktualizowac bios spod dosa. Tylko jest problem, ja nie mam stacji dyskietek :confused:

spróbuj wystartować z biosem z cd romu, powinno zadziałać tylko ustaw aby startował z cd romu, a jak nie to pożycz stację dyskietek od kogoś albo kup ok. 25zł

Aby Wystartowało CD romu to nie wystarczy zwyczajnie skopiować dyskietkę na CD. Trzeba utworzyć obraz dyskietki na CD.

Być może wystarczy nagrać taki obraz bezpośrednio z dyskietki przy pomocy Programu Nero.

Uruchamiamy:

1)Nero Burning ROM

2)Wybieramy CD-(start.)

3)Zaznaczamy logiczny dysk startowy.

4)Zaznaczamy ’ włącz ustawienia specjalne’ i wybieramy rodzaj emulacji:’ emulacja dyskietki 1.44MB.

5)Klikamy ‘nowy’ i nagrywamy.

Można też utworzyć obraz dyskietki np w programie WinImage

(do tworzenia obrazu dyskietki).

Wczytać w tym programie to co jest na dyskietce i zapisać z rozszerzeniem .ima np. bios.ima.

Tak utworzony obraz dyskietki nagrać na CD np. w Nero.

CD wypalamy tak jak poprzedno tylko w punkcie 3)Zaznaczamy plik obrazu i wyszukujemy utworzony plik bios.ima

W obu jednak przypadkach konieczna jest stacja dyskietek. Najlepiej poszukać kolegi który ma stację dyskietek i utworzyć plik obrazu lub od razu wypalić CD.

no oczywiście, że nie wystartuje i trzeba utworzyć cd rom startowy, chciałem podpowiedzieć tylko możliwość czegoś takiego. Dodam jeszcze, gdybyś tworzył tak cd rom nie nagrywaj z prędkością większą niż 4x, ale stacja dyskietek potrzebna jest chociażby po to aby zapisać stary bios