Jak zaktualizować bios przez pendrive

Witam, Jak zaktualizować bios przez pendrive.?? Dodam że pendrive mam już zrobione tak by bootował.

Nie lepiej to zrobić z poziomu Windowsa?

Jestem pewien, że większość producentów płyt głównych ma programy które zaktualizują BIOS z poziomu Windowsa.

Na przykładzie MSI, wystarczy, że pobiorę z ich strony program i on sam wszystko zrobi, potem wystarczy zrestartować komputer i już.

Na dodatek update BIOSU z Windowsa jest o wiele bezpieczniejszy, ryzyko popsucia czegoś jest bardzo małe.

Mam płytę Epox EP-4PEA9(I) i jaki program mam ściągnąć.??

Dodane 28.08.2010 (So) 20:29

Pomoże ktoś bo nie mam pojęcia jaki progarm sie nada. A wolał bym przez tego pendrive nagrać to tylko nie wiem jak :?

ja sie zapytam inaczej - czy jest jakis powod aktualizacji? jezeli nie to nie radzilbym robic tego dla wyzszego numerka bo zle wgranie konczy sie na programatorze i kupa nerwow.

Musiał bym zaktualizować tan bios bo zmieniałem procesor i kartę graficzną i komputer długo się uruchamia, bo przed paskiem ładowania systemu jakieś 40 sekund jest czarny ekran i wgl się długo włącza.

na stronie epoksa powinno byc opisane howto.

Ciekawe rzeczy piszesz, przy aktualizacji biosu spod systemu oprócz możliwości odcięcia zasilania dochodzi jeszcze kwestia stabilności systemu, jak system się zawiesi to kicha, albo płyta do wymiany albo serwis i zabawa z programatorem. Kolejna rzecz, szczególnie istotna na viście i sevenie, jak programu do aktualizacji nie uruchomisz “jako administrator” to pożegnasz się z płytą, pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności tychże programów z nowymi systemami MS. Reasumując aktualizacja z dyskietki, czy pendrive-a jest bezpieczniejsza.

Ja właśnie mam zamiar aktualizować przez pendrive. Tylko nie wiem jak

Dodane 29.08.2010 (N) 20:25

Pomoże ktoś.??