Jak zaktualizować bios w gigabyte h55m-s2h

Witam mam płytkę ga-h55m-s2h Rev 1.0 i bios w wer. f1 a jest już wersja f6 i chciałbym go zaktualizować. Ściagnąłem plik ze str producenta rozpakowałem i mam 3 pliki: autoexec.bat FLASHSPI.exe i h55ms2h.f6 i co z nimi zrobić? Szukałem już w google ale nie mogę znaleść. Pozatym kiedyś aktualizowałem starą płyte z dyskietki, ale te pliki mają ponad 8mb i nie wejdą na dyskietkę

Jak będziesz tak aktualizował jak informacji szukasz to wróżę Ci, że komputer po tej czynności nie wstanie :wink:

Tu jest wszystko dokładnie opisane : http://www.gigabyte.com/MicroSite/121/tech_a_bios.htm

widziałem wcześniej ten @bios ale to jest na windowsa a ja mam linuksa

Witam

Płyty firmy Gigabyte mają już wbudowane narzędzie do aktualizacji BIOSu wystarczy podczas uruchamiania komputera wcisnąć [END] z klawiatury lub też wejść do BIOSu przyciskiem [DEL] a później wcisnąć [F8]. Ale najpierw pobrany plik biosu przegrywamy albo na dyskietkę albo na partycję C. Po uruchomieniu programu flashującego przyciskiem [END] wybieramy najpierw gdzie znajduje się nowy BIOS nastepnie program najpierw sprawdzi czy jest to poprawna wersja BIOSu zapyta czy zapisać “starą” wersję i zapisze nową. Po tej czynności około pół minuty wyskoczy monit ze BIOS został poprawnie zapisany i po kliknięciu chyba [OK] wyłączy się komputer. Po tej operacji włącz ponownie PC wejdź do biosu , sprawdź wersję i ciesz się :slight_smile: Testowany sposób multum razy - działa w 100%

Pozdrawiam

silver_comp :wink:

Tylko by było by dobrze jakbyś “skombinował” sobie UPSa. Płyty Gigabyte’a maja co prawda dualny BIOS co ogranicza do minimum możliwość uszkodzenia płyty głównej, ale lepiej dmuchać na zimne.

musiałby mieć wyjątkowego pecha, żeby akurat wtedy prądu brakło :wink:

Ale ja nie mam ani stacji dyskietek(pozatym na dyskietce się bios nie zmieści) a partycji C nie mam bo mam linuxa. Czy w takim razie mam wrzucić na / albo /home ?

a pendrivea masz ? to wgraj na pendrive’a :slight_smile: sam plik biosu :slight_smile:

czyli tylko plik h55ms2h.f6?

tak