Tak jak w temacie, mam zamiar zaktualizować bois w mojej płycie głównej ECS K7S5A. Czy mógłbym mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?
-
Czy musisz aktualizować bios? Np wymiana procesora i obecny go nie obsługuje. Jak robisz to dla zabawy to lepiej sobie odpuść, jak coś będzie nie tak to może się skończyć na serwisie.
-
Sprawdź rev/pcb płyty i pobierz bios do odpowiedniej.
-
Czytaj to
Kiedyś zakupiłem inny procek który mi nie ruszył na mojej płycie. Okazało się że musiałbym zaktualizować bios ale nie wiem jak to dokładnie zrobić.
Tobi nie bardzo rozumiem jak to zrobić z podanej strony przez ciebie.
Zgadzam się z Tobi ,jeśli masz problemy z płytą lub problemy z wykryciem podzespołów ,wtedy to ma sens,jak już zdecydujesz się na aktualizacje rób to z pod poziomu DOS,bezpieczniejsza metoda.
Prościej nie da się tego opisać, wiesz jakiej firmy masz bios? Jaką rev płyty? Firmę sprawdzisz za każdym razem przy odpalaniu płyty, jak za szybko to wciśnij del i odczytaj, rev/ver/pcb różnie jest to podane płyty sprawdzisz, na płycie gł, napis powinien być między slotami PCI, przy procesorze, np ver. 1.1a i ze strony producenta pobierasz taki bios, wgrasz np pierwszy lepszy dla np ver. 2.3 i płyta nie ruszy. Jak nie ogarniasz tego opisu to mogę tylko napisać idź do serwisu lub dzwoń do kogoś to to umie, opis jest krok po kroku do tego ze zdjęciami.
podczas odpalania kompa odrazu wciśnij przycisk Pause break na klawiaturze,sobie przepisz na spokojnie nazwe całą płyty głównej,potem wpisz w google tą nazwe i na koniec dodaj słowo bios i zobaczymy może coś wynajdzie:D
Moja płyta to ECS K7S5A ver.3.1, nie wiem jaką wersję biosu posiadam ale nie był nigdy aktualizowany od zakupu komputera który został zakupiony jakieś 8lat temu :-).
Opis na stronie którą podałeś jest troszkę skomplikowany. Jakiś czas temu znajomy z forum opisał mi jak to zrobić:
-
Znajdz dobrą dyskietke, sprawdz ją scandiskiem a następnie sformatuj z opcją “Utwórz dysk startowy”. (Albo w odwrotnej kolejności)
-
Wypakuj archiwum które masz w załączniku i skopiuj oba pliki na dyskietke.
-
Uruchom ponownie komputer, dyskietke oczywiście zostaw w napędzie, zapewne bedziesz musiał wejść do BIOSu i ustawić napęd dyskietek jako pierwszy z którego będzie ładowany system (First Boot Disk: Floppy),
4 Jak uruchomi Ci się system z dyskietki (dos) wpisz:
aminf342 030811.rom
i módl się zeby Ci prądu nie wyłączyli.
- Gdy to wpiszesz i klikniesz enter powinien rozpocząć się proces aktualizacji BIOSu.
Ale robiąc tak jak jest w opisie nie chce się uruchomić proces aktualizacji, to znaczy po wpisaniu aminf342 030811.rom nic się nie robi pojawia się ponownie pole w którym trzeba coś wpisać.
musisz wejść na dyskietke najpierw komendami ,bo inaczej nie da rady ,i wtedy dopiero zadziała ta podana komenda przez ciebie.
A jak to zrobić ?
Masz aparat w domu, możesz zrobić zdjęcie jak wpisujesz komendę A:\>aminf342 030811.rom
Tak oczywiście posiadam aparat w domu. Czy na pewno jest to poprawna aktualizacja biosu jak opisałem w temacie? Bo na stronie co mi podałeś jest to bardziej skomplikowane.
http://www.ecs.com.tw/extra/flashutl/amiflash.htm
To jest skomplikowane?
Czy z tematu na ocforum część
IV Flashowanie pod DOSem biosów AMI przy pomocy programu Afudos
Znajomy opisał w zasadzie to samo co masz podane, według mnie bios Ci się nie flaszuje bo nie rozpakowałeś biosu tylko wrzuciłeś k7s5a030811.exe zamiast rozpakowanej 030811.ROM. I ważne znajomy nie dał punktu żeby na początek wbić Load Optimal Settings i zapisać to ustawienie, klawisz F10, potem zaczynasz falszowanie.
sebaele,widze że nie miałeś styczności z dosem,a napewnń z flashowaniem biosu ,poczytaj dokładnie o dosie,o komendach,puźniej o flashowaniu,nic na szybkiego,bo tak to zaraz coś zwalisz,i płyta pujdzie na śmietnik.
Skomplikowane jest to: http://ocforum.pl/showthread.php?t=10313. Ale co tu rozpakować? Jak pobranie pliki z strony ECS po pobraniu nie ma możliwości jak rozpakować! Po prostu sformatowałem dyskietkę zaznaczając opcję: Utwórz dysk startowy systemu MS-DOS, następnie te dwa pliki wrzuciłem na dyskietkę na której już po sformatowaniu byłby jakieś pliki. Uruchomiłem komputer wciskając F8 aby botować z tyskietki floppy.
To nie jest skomplikowane,poczytaj dokładnie o tym ,a najlepiej o podstawach DOS,wchodzenie do lokalizacji,zmiana nazw itp,czyste podstawy.To sam będziesz wiedział co robić dalej ,a wiedza ta się przyda ci się nie raz.
Jak nie można jak rozpakowałem bios, ppm i rozpakuj, tu masz rozpakowane
http://www.megaupload.com/?d=UMMQO3H3
Zacznij od tego
Potem rób tak jak Ci pisał ten znajomy, opis na ocforum różni się tylko zastosowanym nośnikiem, na tej płycie z pendrive nie wykonasz flasza.
Sprawdzałem w biosie i mam ustawione na Load Optimal Settings czy tak zostawić?
Podświetlasz Load Optimal Settings > wciskasz enter > pokaże się czy tak ustawić y/n > wciskasz y > wciskasz F10 > y > enter, restart kompa.
To znaczy jak to ma być ustawione? Czy na Load Optimal Settings czy na Load optimized defaults a może na Save And Exit Setup? Na stronie http://ocforum.pl/showthread.php?t=10313 jest na zdjęciach a inaczej jest w dych ramkach gdzie pisze kod.
To oznacza tą samą funkcje, nawet jak w swój bios wejdziesz to będzie jedna nazwa nie 2 czy 3.
To jest zapisane nowych ustawień biosu, można to wybrać lub użyć F10, na dole będziesz miał opis F10 - save bios czy podobnie.