Jak zaktualizować system Windows XP 32bity SP3 w 2023r?

Witam!

Przychodzę z zapytaniem jak wymusić aktualizacje w systemie Windows XP? Ponieważ obejrzałem kupę filmów na YouTube i poczytałem, ale dalej to samo niby filmy z tego roku, a jak wszystko robię od sekundy do sekundy, to żadne powiadomienie nie przychodzi, że są jakieś aktualizacje do pobrania robię wszystko na maszynie wirtualnej, tak jak większość osób na yt, ale niestety nie działa nic, jak nie to to internet Explorer nie wczytuję stron… Godzinę czekałem na powiadomienie, ale niestety nic… Czy ktoś może wiedzieć lub jakoś pomóc? Bym był bardzo wdzięczny!!!

Które? XP miał trzy SP

Miałem ten system (czysty XP) i zawsze po reinstalacji systemu, czestej, musiałem najpierw zaktualizować system do SP1 by móc zaktualizowac system do SP3

Jeśli próbujesz aktualizować świeżą instalację (zakładam że masz SP3 zintegrowany z systemem), to niestety musisz się uzbroić w cierpliwość. XP tak jak Vista i 7 cierpiał na coraz wolniej działający Windows Update - wyszukiwanie aktualizacji może trwać od kilkunastu minut do nawet kilku godzin.

Jeśli aktualizacja w klasyczny sposób nie działa to użyj Legacy Update.

1 polubienie

P.S. Sprawdzone - działa.

1 polubienie

Najlepiej zainstaluj od nowa XP z SP3. Nowsze aktualizacje i tak do niczego się nie przydają.

Dla XP ostatnią działającą przeglądarką jest Firefox 52.9.0esrm, ale i tak część stron będzie się źle wyświetlać

Nie zawsze chodzi o Internet. Pod WinXP jest wiele, starych ale zajefajnych gierek. Takie coś nie pójdzie na nowszych systemach. Moje ulubione to Medal of Honor: Allied Assault (2002) i Call of Duty (2003).

No wiem, dlatego napisałem, że instalacja XP z SP3 wystarczy:

Niestety nie działa to robiłem to setki razy nawet na nowo instalowałem maszynę z ISO Windows xp i dalej to samo nie wyskakuje żadne powiadomienie nawet pisałem do tego gościa i nie potrafi pomóc…

Może poszukaj było ISO z samym SP3

Zaktualizowałeś ręcznie Agenta Update? Potem trzeba „przestawić” serwer aktualizacji z M$ na inny.
Na dzień dobry po świeżej instalacji WinXP SP3 pobrało mi jeszcze ok. 120 poprawek/aktualizacji. Można jeszcze spróbować z nieoficjalnym SP4. Ale jak wspomniał @sensu do gierek te SPeki nie są wymagane.

Zrobiłem tak jak na filmie… I nic

Jeżeli nie było pokazane jak na filmie przestawić to czemu miałem to przestawiać wyślij zrzut ekranu bo ja robiłem tak jak na filmie i co mówił aby zrobić to wszystko

Pod filmikiem na YT jest adres do małego pliczku: Windows XP Automatic Updates.zip
Instalujesz Agenta i VC++ a następnie przestawiasz serwer aktualizacji wpisem do rejestru wsus.reg
Przestawiasz również sposób instalacji aktualizacji - Panel sterowania - ikona Aktualizacje automatyczne - pozycja : Powiadom mnie, ale nie pobieraj ani nie instaluj aktualizacji automatycznie. Dla pewności można zrestartować system (na filmie tego nie ma) i potem z konsoli administratora piszesz polecenie: wuaclt /detectnow - u mnie po ok. 2 min pokazała się żółta tarcza, że są aktualizacje. Ściągasz i instalujesz - ten krok trzeba będzie powtórzyć kilkakrotnie bo wszystko na raz nie zainstaluje się. Restart i znowu: wuaclt /detectnow aż wszytkie będą zainstalowane.

P.S. Pewny jesteś, że Internet (karta sieciowa) u ciebie działa pod WinXP? Sprawdź wydając polecenie ping na jakiś serwer.

P.S.2 Aby ograniczyć liczbę (i czas) wyszukiwanych aktualizacji nie instaluj na razie .NET Frameworka. Po wszystkim można.

Tak z ciekawości zajrzałem jaki serwer jest ustawiany po zintegrowaniu tego wpisu rejestru, a nazywa się on:
http://wsus.gimme.money:8530
:laughing:

Serdecznie dziękuję tobie, jak i innym za poświęcony czas!!!

Opcja legancy update pomogła natychmiastowo wszystko zajęło max 2 min około poza pobieranymi aktualizacjami, ale POSZŁO!!! Wystarczyło przenieść plik do maszyny wirtualnej exe legancy update i nawet instalacja tego zmieniła, że internet Explorer odpalił strony bez błędu tylko przystąpiło do znajdowania aktualizacji!!! Do windows xp.
Pewnie musiał podmienić certyfikat jakiś, ale super cieszę się bardzo, że pomogło to!

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim, jak i tobie za pomoc! :heart:

@Damianekpl1234 pamiętaj jednak, że aktualizacje do Windows XP nie są wydawane od 2014, a zatem od 9 lat.

Z tym się nie zgodzę albo sam się mylę więc przepraszam ale ostatnia aktualizacja poprawka tego typu* była wydana w 2019 roku w marcu oczywiście wsparcie zakończyło się w 2014r. Kwietniu jak dobrze pamiętam ale pewnie nie jedna jeszcze aktualizacja wleci ale pewnie bardzo rzadkie będą albo w ogóle

:open_mouth: wow, w 2019? No jak napiszesz, że wyszło coś w 2023, to szczeka mi opadnie chyba.

Wystarczyło dodać jeden wpis do rejestru aby Windows Update traktował XP jako wersję Windows Embedded POSReady 2009 która miała wsparcie do kwietnia 2019.

Jeżeli z ery 3DFX’a i Pentium 2, a nie ma się (nie chce się mieć) fizycznego sprzętu, to fajnie się pobawić PCEM https://www.youtube.com/watch?v=ml_FJyst9lo bardzo wierna emulacja. Dla pozycji wymagających Pentium 3 czy Pentium 4 pozostaje tylko VMware/Virtualbox albo fizyczny sprzęt.