Generalnie jak już wybierzesz oprogramowanie do stworzenia serwera FTP i uruchomisz je na komputerze, konieczne będzie przekierowanie w rowerze portu 21 na adres lokalny IP komputera z uruchomionych serwerem. Można także posłużyć się opcją DMZ. I kwestia ostatnia - zastąpienie konieczności wpisywania zmiennego adresu IP poprzez usługę w stylu DynDNS.
port 21 powinien być domyślnie odblokowany jeśli nie to musisz go samemu odblokować w obie strony, program ci podałem wcześniej, jest w repozytoriach ubuntu
Windows na serwer to nie jest najlepszy pomysł… Na Linuxa serwerów jest multum, nawet niektóre z graficzną konfiguracją (ale też nie polecam tego rozwiązania). Jeden z serwerów z prostrzą, ale tekstową konfiguracją to vsftpd - jest dużo na necie tutoriali ds. konfiguracji. Co do przekierowania portu - zrobisz to w panelu routera.
EDIT: Jeżeli masz zmienne IP musisz użyć usługi typu dyndns, ale to na końcu. Najpierw skonfiguruj serwer i przekieruj port.
Nie wiem czy umiesz czytać, bo napisałem, że mogę postawić serwer albo na Windowsie, albo na Linuxie. Wybrałem jednak stawianie serwa na Linuxie. Jaką aplikacje do tego polecacie?
Jakub, tak może ciut poza tematem ale fajną opcją jest postawienie sobie takiego serwera ftp za pomocą kombinacji dobry router z USB + podpięty do niego dysk
Serwery ftp na Linuksie są dość ciężkie w konfiguracji proftpd, vsftpd, pureftpd zaraz po zainstalowaniu umożliwiają dostęp użytkownikom w systemie na ich login i chasło do folderu domowego. Gadmin proftpd to nakładka graficzna na proftpd do konfiguracji innych programów znajdziesz opisy w Google.
Jako klienta używam filezilla i jest to najlepszy program do ftp,jak robią tak dobrego klienta to może warto sprawdzić ich serwer. Będę miał okazję jutro to sam go zainstaluje.
EDIT
teraz w domu na kompie sobie przypomniałem i mam dla ciebie prosty sposób na linuksie
instalujesz któryś z programów przykładowo vsftp
aptitude install vsftp
potem tworzysz nowego użytkownika w systemie przykładowo ftp
adduser ftp
logujesz się na to konto ftp na podaną nazwę użytkownika i hasło które utworzyłeś przy robieniu konta
czyli adres ip to adres ip komputera
nazwa użytkownika: ftp
hasło: to które ustawiłeś do użytkowika ftp
port: 22
masz gotowe konto ftp z dowolnego innego komputera z internecie