Jak zamontować nagrywarkę Dvd

Chyba nie mam, albo jestem ślepy. główne zakładki z tego co pamiętam to: MAIN, ADVANCET, coś w stylu BOOT i EXIT. A mój bios to nie jest ten cały niebieski, ma także elementy “siwe” chyba jest to Award, ale mogę się mylić.

W urządzeniach głównych mam, Dma jeżeli dostępne a niżej Ultra DMA tryb 3

A w urządzeniach podrzędnych w trybie transferu “DMA jeżeli dostępne”

ale w bierzącym trybie transferu mam “Tryb Pio”.

Sterowniki do pł. głównej są wgrane !

Mam szukać tej zakładki Integrated Peripherals, czy jest wsio ok ??

Usuń kontroler z menadżera zadań i zrestartuj komputer.

Przeczytaj dokładnie co napisałem i tak ustaw i szukaj dalej.

Na końcu zapsz bios Save.

Masz książkę do płyty to poczytaj o biosie i napisz jaki to typ.

UPDATE do poczytania

http://rainbow.mimuw.edu.pl/SO/Projekt0 … _konf.html

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/prin … 03287.html

http://www.lipka.klub.chip.pl/prak/bioskonf.htm

http://heh.pl/artykul1.html

http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide … setup.html

http://www.republika.pl/abckomputera/bios.htm

Ne. Mam także nagrywarkę dvd (wczoraj ledwo ją zamontowałem :))

Czyli mam wszędzie ustawić na auto ??A co do szukania to mam szukać tej zakładki Integrated Peripherals czy może mój bios nie ma takich ustawień, tak jak wcześniej wspominałeś ??

mam go odinstalować ??Czy jak ?? Tylko żeby nie zrobił jakiś się problem z tego usunięcia. Bo później to sobie nie poradzę w razie czego.

Ja po polsku bym nie rozumiał co tam jest napisane, a co dopiero po angielsku :wink: (jestem zielony w tych sprawach)

Typ BIOS’u Award Award Modular BIOS v6.0

Nazwa płyty głównej Asus A7V8X-X

Tak. Najzwyczajniej w świecie go usuń/odinstaluj (jak zwał tak zwał), a później uruchom ponownie komputer.

W tym BIOSie na bank jest zakładka Integrated Peripherals

Najpierw zrób to co pisze Pawek.

W biosie ustaw to co pisałem na auto i szukaj tej opcji,na końcu ustawień zapisz bios Save.

Podałem tyle linków - czy Ty masz problemy z czytaniem w j.polskim.

Jak nie kumasz weź kogoś do pomocy - żeby coś zrobić trzeba mieć elementarne podstawy na ten temat.

Po odinstalowaniu mam teraz w menedżerze urządzeń Nieznane urządzenie zamiast tego pomocniczego kanału IDE.Oraz pokazało się okienko z wystąpieniem błędu podczas instalacji sprzętu i że nie będzie działał właściwie !?Jeżeli dobrze pamiętam to chodzi o “hdc”

poustawiałem wszystko na auto i zapisałem, ale Integrated Peripherals za cholere nie mogę znaleźć, przeszukałem wszystko (w jakiej to jest zakładce ?)

Ty pewnie studiowałeś informatykę albo trochę siedzisz w komputerach, nie wymagaj od kompletnego laika żeby po przeczytaniu kilku linków rozumiał co czyta, nawet w j. polskim.

masz rację, nie kumam - ale zawsze za pomocą forum udawało mi się radzić z różnymi problemami z komputerem.

Pozdrawiam

Przerwałeś sam instalację, czy błąd sam z siebie wyniknął :?:

Teraz pozostaje Ci skorzystać z rady JN i zainstalowac ponownie sterownik do płyty głównej.

Nie no jak sam przerwałem instalację. Teraz za każdym odpaleniem komputera pojawiają się najpierw chmurki z napisami:

“znaleziono nowy sprzęt hdc”, następna “znaleziono nowy sprzęt pomocniczy kontroler IDE” i “Znaleziono Nowy Sprzęt Wystąpił problem podczas instalacji sprzętu. Twój nowy sprzęt może nie działać właściwie” a na koniec wyskakuje okienko Kreator Znajdowania Nowego Sprzętu z tekstem:

"Nie można zainstalować tego sprzętu

Wystąpił problem podczas instalowania tego sprzętu

hdc

Wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia

Sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy"

Próbowałem i tego ale niestety to nic nie daje.

Co ja mogę dalej z tym robić ??

To zaczniemy od początku.

Napędy - podpięcie.

I kanał IDE podpięty dysk systemowy jako Master(na zworce),podpięty na ostatniej wtyczce taśmy - sam na taśmie

II kanał IDE (napędy CD),(na zworce) ustawiony jako Master napęd DVD i podpięty na ostatniej wtyczce taśmy,napęd Combo (zworka na Slave) i wpięty do środkowej wtyczki tej taśmy - tak mają być podpięte dyski i napędy - sprawdź wszystko jeszcze raz.

Bios napędy i tryby ustaw na auto - o wszystkim pisaliśmy i niestety musisz poczytać książkę do płyty głównej.

i ustawić wszystko i zapisać bios Save

Jaki to typ Combo - bo może być że nie będzir chodził inaczej niż w trybie PIO.

Menadzer urządzeń i kontrolery IDE ATA.

Pytania

Czy instalowałeś SP2 i go masz.

Czy posiadasz programy typu Alcohol120% lub podobne.

Z uruchom komenda chkdsk /f,sfc /scannow ,włóż płytę z XP do napędu po chkdsk i sfc spacja,komp sprawdzi błędy oraz pliki systemowe.

Po tym wejdziesz do menadzera i usuniesz pomocniczy kanał IDE,restart kompa,komp zainstaluje i zobacz czy dobrze.

Jak to nic nie da usuniesz wszystko co w kontrolerach IDE - ma być pusto,restart i zobacz czy dobrze.

Jak masz programy typu Alcohol - odinstaluj wszystkie(zrób czystkę),restart i zobacz i jak coś powtórz,czynności wyżej z kontrolerem IDE i zobacz.

Jak dalej to samo, a masz SP2 odinstaluj go za pomocą jego deinstalatora,restart i powtórzysz poprzednie czynnosći.

Jak dobrze w kontrolerach IDE to wtedy doinstalujesz SP2.

Poczytaj wszystko jeszce raz - weź kumpa co kuma i róbcie razem.

Witam ponownie

Wczoraj troche poszukałem w sieci i pokombinowałem i chyba już jest ok :slight_smile:

Napewno usunąłem Alcochola 120% i potem wyczyściłem rejestr, odinstalowałem także sterownik z Menadżera Urządzeń w kontrolerach SCSI i RAID (ponoć był to kontroler Alcochola).

A co do podpiętych urządzeń to dysk mam na osobnej taśmie, ale jest różnica z napędami bo, napęd combo (LiteOn LTR-52327S) jest podpięty na ostatniej wtyczce taśmy jako Master (najwyższa szuflada)a pod nim nagrywarka DVD (LITEON SOHW-1693S) jako Slave podpięta tą samą taśmą. - Czy może tak być ?

W biosie ustawiłem na Auto.

Już nie wyskakują mi żadne chmurki i inne.

A w menedżerze urządzeń teraz mam tak :

PODSTAWOWY KANAŁ IDE

Urządzenia główne

Tryb transferu - DMA jeżeli dostępne

Bierzący tryb transferu-Ultra DMA tryb 5

Urządzenia Podrzędne

Bierzący tryb transferu - NIE DOTYCZY

POMOCNICZY KANAŁ IDE

Urządzenia główne

Bierzący tryb transferu-Ultra DMA tryb 2