Chciałbym dokonać za pomocą programu Photoshop CS2, efektu zaokrąglonych rogów pliku graficznego.
Chodzi o to, że jak mam dany projekt z x-ową ilością warstw to przy próbie zaznaczenia wszystkiego (Ctrl + A) a następnie wyborze z menu Select >> Modify to funkcja Smooth… jest nieaktywna.
Nie wiem dlaczego tak jest.
Proszę o wskazówki jakim sposobem mam osiągnąć pożądany efekt.
Nie wiem czy dokładnie Cię rozumiem, ale ja bym zrobił to tak. te x-warstw zpisał jako osobny plik (spłaszczony), czyli bez warstw (JPG, TIFF, co tam chcesz i narzędziem zaokrąglonego prostokąta na tym obrazku narysował kształt (opcje zaokrąglania - wielkość) są dostępne na pasku w pix). przekształcam to w scieżkę roboczą, robie nową warstwę, wyłączam warstwę narzędzia, i przełączam się na właściwy obrazek, potem tylko warstwa przez wycinanie lub kopiowanie.
Zaznaczam że nie wiem dokładnie czy o to ci chodzi - po tej operacji masz fotkę z dowolnie zaokrąglonymi rogami
Hmm, może to i moja wina, ale nie napisałem w pierwszym poście, że jestem mało doświadczonym użytkownikiem tego programu. Dlatego też proszę o opisanie każdej czynności “krok po kroku”.
Sprecyzuję również troszeczkę mój problem.
Chodzi mi o zaokrąglenie rogów poprzez usunięcie elementów poza zaokrągleniem (pozostała część po rogu 90-stopniowym chcę, aby była przezroczysta).