Jak zapisać w bazie danych mysql wybrane pole opcji?


(Konradnie2) #1

Mam formularz z 5 polami opcji.

Chcę żeby ta opcja którą się wybierze została zapisana w bazie mysql.

Tymi opcjami są obrazki.

Jak to zapisać a potem na jakiejś innej stronie wyświetlić??


(ra-v) #2

Stworzyć tabelę w bazie danych, która będzie przechowywała wszystkie obrazki (id, ścieżka). Pole wyboru będzie miało ID tego obrazka. W drugiej tabeli natomiast powinno się zapisywać jaki użytkownik jaki wybrał obrazek i go wyświetlić.

Potem musisz napisać skrypt wczytywania danych z bazy oraz wstawiania po wysłaniu formularza. Poczytaj o $_POST, mysql_query(), mysql_fetch_assoc(), oraz zapytaniach mySQL typu SELECT oraz INSERT.


(Konradnie2) #3

A w jaki sposób wstawić wszystrkie obrazki do bazy danych??

Utworzyłem tabele:

CREATE TABLE obrazek (

id INT( 255 ) NOT NULL ,

obrazek VARCHAR( 255 ) NOT NULL ,

PRIMARY KEY ( id )

) ENGINE = innodb;

Czy z 5 pól opcji jak wybiore 1 to tak samo się zapisuje w bazie jak pola tekstowe czy trzeba użyć czegoś innego??

Jak powinno wyglądać zapytanie bazy mysql w której zapisuje wybraną opcję do tabeli "obrazek"??


(ra-v) #4

No ale musi być druga tabela z użytkownikami, która będzie miała dodatkowo id tego obrazka.


(matiit) #5
CREATE TABLE `obrazek` (

`obrazek_id` INT( 255 ) NOT NULL ,

`obrazek` VARCHAR( 255 ) NOT NULL ,

PRIMARY KEY ( `id` )

) ENGINE = innodb;


CREATE TABLE `user` (

`user_id` INT( 255 ) NOT NULL ,

`obrazek_id` VARCHAR( 255 ) NOT NULL ,

    PRIMARY KEY ( `id` ),

    FOREIGN KEY (obrazek_id) REFERENCES obrazek(obrazek_id)


) ENGINE = innodb;

Chociaż wg mnie tworzenie takich małych tabel i tak w przyszłości okaże się błędem (zajdzie pewnie konieczność rozszerzenia tych tabel wraz z rozwojem aplikacji ).


(Konradnie2) #6

Jak będze trzeba to rozbuduje tabele.

Tej 2 tabeli nie pisałem bo już miałem taką napisałem tylko tą którą zrobiłem podczas pisania tamtego postu.

Ale chodzi mi o to że jak mam zrobić żeby zapisało tylko tą opcję którą zaznacze??

Podajcie jakiś przykładowy kod.

A po drugie to jak umieścić obrazki w bazie w tabeli z obrazkami??

Wiem jak zapisać pola tekstowe ale tego to już nie za bardzo.

Mam te 2 tabele i co dalej??

Jakiś kod przykładowy??


(matiit) #7

Wystarczy przechowywać URL obrazka


(Konradnie2) #8

A to dzięki Już wiem