Jak zapisać w folderze bieżącym w Windows 7

W jaki sposób w Windows 7 ustawić opcję zapisz jako w programie LibreOffice aby plik zapisywał się domyślnie w katalogu w którym został otrwarty?

Obecnie w Windows 7 otwierając jakiś plik i próbując go zapisać otwiera mi się ostatnia lokalizacja w której zapisywałem a nie katalog domyślny z którego obecnie kożystam. W poprzednich systemach nie miałem tego problemu.

Poproszę o radę jak to ustawić?

zapisz jako w folderze bieżącym windows 7

Jeśli edytujesz już istniejący plik to użyj opcji “Zapisz” ta opcja poprostu wprowadza do pliku zmiany, które wprowadziłeś bez wskazywania lokalizacji

Tak wiem.

Ale mi konkretnie chodzi o opcję zapisz jako…

fenikstomek , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus

opcja “Zapisz jako…” służy do zapisywania nowych plików to sięnie dziw że program nie wie gdzie go zapisać

W windows Vista i windows XP zawsze przy wybieraniu opcji zapisz jako … wskazywany był katalog w którym otworzyłem ten plik. W przypadku windows 7 otwierany jest katalogo który w którym wcześniej coś zapisywałem. Zatem to wspaniałe udogodnienie zostało wprowadzone w Windows 7. Czy można to jakoś zmienić aby opcja ta działała jak w starszych wersjach windowsa?