Jak zapisac w jpg bez tła

Witam. Mam pytanie. Otóż chodzi o to ze mam jakies zdjecie, wycinam tło i chce to zapisac tak zeby było bez tła(np. jak wchodze na stronke i chce sobie zapisac obrazek to jak go w PS’ie otworze to bedzie z przezroczystym tłem)najlepiej w jpg. Jak to moge zrobic?

po prostu edytujesz go w paincie zaznaczasz obrazek robisz wytnij potem wyczyść obraz i wklej przesuwasz w róg puźniej zmniejszasz obraz do rozmiaru tego obrazka zeby potem nie miał białego tła obok. Puźniej zapisz jako JPG i gotowe ;]

umm Dudas bad boy a jeśli obrazek nie jest prostokątny? :wink:

Piotrekkaz w jpg się nie da, gdyż nie obsługuje on przezroczystości, spróbuj z gif’em

Format JPG nie obsługuje przeźroczystości. To co nie jest potrzebne w obrazku najlepiej wypełnić jakimś kolorem, który kodujemy jako przeźroczysty przy zapisie do formatu GIF lub PNG.

Sory, ale co Ty bredzisz ??

Wiesz do czego służy *.pdf ?? Jak nie wiesz, to nie wypowiadaj się. Widzę, że fachowcy zaczynają "radzić :confused:

Prosiłem Cię o wywalenie linku z podpisu - skończy się to tym, że zaraz wyłapiesz warna :evil:

Dudas bad boy proszę Cię, daruj sobie takie porady :x

Piotrekkaz po usunięciu tła, eksportujesz plik do formatu *.gif lub *.png zaznaczając opcję “przeźroczystości”. *

*.gif jest o tyle bezpieczny, że jest poprawnie interpretowany przez przeglądarki www. Z *.png jest problem gdy używamy IE.

Z tego co wyczytałem, to używasz PS. Możesz więc skorzystać z opcji “zapisz jako…” lub “zapisz dla weba”, gdzie masz więcej możliwości ustawienia parametrów eksportu do danego formatu.

* Sposób eksportu czy zapisu do *.gif lub *.png może się różnić w zależności od użytego programu

Jak już niektórzy wspomnieli - *.jpg nie obsługuje przeźroczystości i żaden sposób tego nie obejdziesz.

no a co moze zle mowie ze jak sie zapisze w pdf to ze z tłem? moim zadniem bez tła bo jak robie userbar to obrazek zapisuje w pdf potem w userbarze jak chce ten obrazek to robie file-place- i wybiaram plik df

domichaelo :x :x :x A cóż to za herezje?

domichaelo a nie chodzi Ci o *.PSD?

Czort wie o co mu chodzi - sam się złapałem na błędzie :?

litery s, d, f leżą koło siebie, więc może być i pdf i psd - jakoś o pfd nie słyszałem :!:

To jest właśnie efekt starannego i poprawnego pisania na forum :evil: domichaelo - zdaję mi się, że prosiłem o używanie polskiej pisowni

Z opisu wynika, że tak

ale kolega chyba nie do końca rozumie pytanie autora - autorowi chodzi o wynikowy plik w formacie graficznym z obsługą przeźroczystości do włożenia na stronę www. Nawet jeśli chodziło o *.psd, to i tak ta porada jest mało przydatna, no chyba, że przeglądarki zaczęły obsługiwać format adobiego :o

I właśnie tak się rodzą tematy tasiemce o niczym - rozbijanie **** na atomy.

no to sory rzeczywiscie PDF

domichaelo , napewno?? :roll:

według mnie tak bynajmniej przy userbarach

domichaelo , jeśli sam jesteś w błędzie, to nie myl innych.

hehehehe nieźle sie uśmiałem czytajac ten temat :smiley: :lol:

Piotrekkaz tak jak już ktoś napisał, w jpg tego nie zrobisz, musisz zapisać albo w gif [słabsza jakość w zalweżnosic co to za obrazek, mniejsza objetość w kb ;)] albo zapisz w png [lepsza jakość, wiecej w kb] png ma tą wade że IE6 go nie zobaczy, tzn. zrobił w miejsce przezroczystośći swoje własne “szare” tło… ale IE7 ozpoznaje ten format normalnie…

no ale poprawiłem na PDF

I co z tego ??

W ogóle rozumiesz posty osób znających się na rzeczy ??

Monczkin niewarto… będziesz dyskutować z 10 latkiem który nie jest w stanie rozróżnić pdf od psd?

nie 10 wiem co to jest psd i pdf tylko przez przypadek zrobiłem literowke

domichaelo ok, a teraz pokaż mi proszę przeglądarkę internetową która wyświetla pliki .pdf ja nie znam żadnej… proszę pokaż mi też skąd czerpiesz takie rewelacje jakoby pdf był formatem przeznaczonym do grafiki…

nie wiem czy przeczytłes ale wykorzystuje go do robienia userbarow, prosze bardzo moge powtorzyc:

najpier otwiram obrazek na userbar biore gumke i wymazuje tło z niego zapisuje jako PDF teraz robie user bar 350 na 20px i wklejem nawa warstwa np. wypełniam czarnym tłem na nowej warstwie i robie file-place otwieram obrazek PDF i jakos na czarnym tym tle nie ma tego tła co usunełem gumka…