Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie się przed wypaleniem ekranu? Wymieniłem 3 letniego Samsunga Galaxy A52S na Galaxy S24FE. W starym są widoczne ślady po napisach belki górnej. Może można jakoś przyciemnić te napisy na nowym aby sytuacja się po czasie nie powtórzyła?
Może wystarczy zmiana nawyków lub wymuszanie okresowo trybu poziomego prawie całego interfejsu (z wykluczeniem części gier, shortsów/tiktoków/rolek/reelsów).
Eh to wypalenie. Po prostu zużycie. Co zrobisz? Korzystaj, a nie troszczy się, jak o syna.
Tak naprawdę to jest tylko jeden sposób zabezpieczenia się przed wypaleniem ekranu: nie kupować smartfona z matrycą OLED (i pochodną np. AMOLED). Fizyki (i chemii) się nie oszuka. Ten typ tak ma.
Wypali się, smartfon odpowiada jeszcze? Nie stać cię na nowy za 2,5 czy tam 3 kafle? Wymień ekran za te 400-500 zeta i po bólu.
W takim telefonie to może i podejdzie pod 1,5k
Tutaj masz wystarczająco dużo dobrych podpowiedzi:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4137775.html
// Linkuję bo to ewidentnie ten sam temat i ten sam człowiek. Zacytuję najlepszą odpowiedź:
- Ciemny motyw, w aplikacjach i systemie
- Unikaj statycznych obrazów i wysokiej jasności
- Redukcja jasność ekranu
- Szybkie wygaszanie ekranu
- Włącz funkcję Automatyczna jasność
Ja man tak:
Jasnt mktyw, bo taki mu pasuje.
Auromatyczna jasność.
Wyłączam ekran po odłożeniu telefonu.
Nigdy na full prócz na zewnątrz.
No i na miim S23 Plus i poprzednim S20 FE, którego yztwa moja mama, nie widziałem wypalenia.
No tak dokładnie, zależy jak używasz. Jeżeli odblokowujesz sprawdzasz wiadomości, trochę poklikasz i blokuesz ekran to raczej nigdy nie zobaczysz problemów z wypalaniem.
Jeżeli przeglądasz Interent po parę godzin dziennie albo grasz i do tego to na pełnej jasności na ładowarce, to wypalenie pojawi się szybciej.
Różnica między 30% jasności a 100% jest ogromna, tak samo jak różnica pomiędzy zwykłym użytkowaniem a użytkowaniem ciągłym np konsumujesz treści głównie na smartfonie - godzinami.
Ekran inny niż typu OLED? Dobry pomysł, kolory gorsze ale brak problemu wypalania i obraz jest stabilniejszy. OLED’y regulują jasność migając jak monitory 10 lat temu. Gołym okiem oczywiście nie widać ale zmęczenie wzroku jest szybciej odczuwalne.
Z tym że coraz trudniej o ekran nie AMOLED/OLED, więc może się za bardzo nie przejmować?
Tak myślę. Zobaczysz wypalenie, to serwis i wymienić ekran, jeśli się opłaca.
Smartfonów czy tabletów na LCD jest bardzo mało. Nawet telewizory, monitory PC czy laptopy mają niektóre matrycę OLED, te najdroższe.
Po prostu korzystasz, jak chcesz.
sprzęt jest dla ciebie, a nie ty dla sprzętu.
Podobnie np. z baterią. iOS tam pokazuje „Kondycja baterii”. Spada, to panika:
O jejku, zajadę akumulator!
Co w takim razie, odkładasz na półkę sprzęcik i nie używasz z przyjemnością? Nie! Po prostu korzystasz, jak musisz / chcesz. Padnie bateria, to ją wymienisz lub kupisz nowszy tel. Tyle.