Prowadzę od niedawna bloga na blox.pl i do edycji wyglądu użyłam szablonu. Udało mi się kilka rzeczy zmodyfikować po swojemu, ale nadal nie mogę dojść do kilku rzeczy. Oto mój adres: http://frenja.blox.pl/html
jak poszerzyć główną część gdzie pojawiają się posty (chciałabym, żeby całość była trochę szersza)
jak zrobić odstępy między elementami w bocznej szpalcie tzn. wizytówką facebooka, tłumaczem google, dilemmas magazine, licznikami itd. (wszystko jest teraz jakieś takie na siebie nawciskane)
Od razu mówię, proszę o łopatologiczną instrukcję, bo css to jak na razie dla mnie czarna magia. Jeśli będzie trzeba to skopiuję tu css mojego szablonu.
I jeszcze pytanie na marginesie czy uważacie, że ten blog jest czytelny? Czy te kolory pod tekstami nie wydają się być zbyt “oczojebne”?
Aby poszerzyć główną część modyfikujemy ten fragment kodu:
#BlogSzerokaSzpalta {
width:549px;
}
Zmieniamy wartość width. Jeżeli chodzi o ten drugi element to tutaj sprawa się komplikuje, to znaczy: a) o ile translator opisany jest jeszcze jakimiś divami i odstępy możesz modyfikować poprzez:
Bardzo dziękuję za wskazówki. Niestety problem pierwszy nie został rozwiązany
Wprowadziłam większą wartość w miejscu, w którym wskazałeś, ale wtedy zamiast główny boks się poszerzyć, to wydłuża mi się w prawo belka z kategoriami i boczna szpalta przesuwa w całość w prawo. A mi zależy na tym, żeby centrum (czyli ta cieniutka pionowa kreska) pozostało w tym samym miejscu i tylko część z wpisami przedłużyła się trochę na lewo. Czy to się da jakoś zrobić? Próbowałam sama jeszcze metodą prób i błędów zmieniać wartość width w Body Box i GłównyBox, ale z tego tez wychodziły dziwactwa.
Co do drugiej sprawy, to wyjdę na totalnego laika, ale cóż. Nie potrafię nawet dodać marginesów w translatorze, bo tam są te < > i nie wiem :oops: Oto kod który dotyczy translatora. Gdzie i jak mam dopisać to “margin-top:wartość px; margin-bottom: wartość px;” ?
A reszta elementów była generowana przez poszczególne strony np.