Jak zestawić bezpośredni tunel VPN?

Witam, otóż chciałem utworzyć sieć, jedynym znanym mi programem jest hamachi, więc użyłem go do jej stworzenia. Sieć miała umożliwić grę w Minecraft’a z moim bratem. Problemem jest to, że na serwerze są straszne “lagi”. Wyczytałem, że może to być spowodowane tunelem pośrednim, a właśnie taki łączy komputer mój (Windows XP) i komputer mojego brata (Windows 7). Co zrobić, żeby z z tunela pośredniego stworzyć tunel bezpośredni ? Chyba , że istnieje inna opcja utworzenia sieci ? Najlepiej LAN ? Proszę o pomoc.

Spróbuj np. OpenVPN.

Gdy włączam OpenVPN wyskakuje błąd: "Błąd podczas tworzenia klucza rejestru … "

Pokaż konfigurację OpenVPN. Od ISP uzyskujesz publiczny adres IP? Kto jest twoim dostawcą lub jaki typ łącza posiadasz i/lub twój brat.

OpenVPN nie mogę w ogóle uruchomić, oby dwoje mamy internet z Plusa, sieć 3G, moje ip jest chyba publiczne.

Dzięki za zmianę tytułu :wink:

Pracujesz na koncie z uprawnieniami administratora?

Tak :wink:

Dodane 07.07.2013 (N) 15:29

Poradziłem sobie z OpenVPN, robię tak jak w tym poradniku http://www.networkservices.pl/baza-wiedzy/instalacja-i-konfiguracja-openvpn-w-windows . Jednak nie udaje mi się połączyć . ;/ Nie nam się na tym, ale myślę, że problemem może być identyczne IP moje i mojego brata. Co o tym myślicie ?

W tym przypadku raczej łącze bym winił za lagi, które ma stosunkowo wysokie opóźnienia. Do tego serwery pośredniczące dokładają swoje, tu lepiej mieć też większy upload. Sprawdź jakie masz opóźnienia na łączu w danej chwili.

Nie wiem jak jest w Plusie, ale jak korzystałem z Playa, to operator przypisywał mi prywatny adres IP. Sprawdź w informacjach połączenia sieciowego jaki masz adres lub przy pomocy ipconfig w wierszu poleceń.

:arrow: publiczne-czy-prywatne-sie-dowiesz-jak-sprawdzic-t436771.html

Jeśli obaj macie publiczne IP, to nie potrzebny jest Wam VPN, możecie połączyć się bezpośrednio.

Nie możecie mieć obaj tego samego IP, adres IP musi być unikalny. Pokaż konfigurację OpenVPN.

Więc tak, mam modem HUAWEI w laptopie , z którego internet jest rozdzielany przez Connectify. W laptopie IP jest publiczne, a na komputerze prywatne klasy C.

Serwer:

dev tun

local 192.168.241.50

proto udp

port 1194

ifconfig 10.3.0.1 10.3.0.2

secret secret.key

persist-tun

persist-key

keepalive 10 120

cipher AES-256-CBC

comp-lzo

verb 1

Client: dev tun

remote 192.168.241.50

proto udp

port 1194

ifconfig 10.3.0.2 10.3.0.1

secret secret.key

persist-tun

persist-key

keepalive 10 120

cipher AES-256-CBC

comp-lzo

verb 1

W local i remote powinieneś podać publiczny adres IP, po prywatnych adresach się nie połączyć. Prywatne adresy nie mogą występować w internecie, one są przeznaczone do wykorzystania tylko w sieciach lokalnych, ponieważ to są adresy powtarzalne z możliwością dowolnego wykorzystania.