Przede wszystkim zrób oczyszczanie systemu i usuń stare kopie systemu.
Tak zrobiłem
Nie robiłeś aktualizacji 7 do 10? Wtedy w W10 masz zarchiwizowane stare pliki do przywracania. Tak coś mi świta…
Świeży Windows 10 , tylko. Nowy komputer.
Posprzątaj dysk po instalacji systemu.
Foldery systemowe jak Obrazy, Pobrane, Wideo, Muzyka i co tam jeszcze przenieś na inną partycję (jest mozliwość zmiany lokalizacji). W razie cyrków z systemem nie stracisz tego co w nich.
Ustaw wielkośc kosza w rozsądnych granicach.
Podobnie z przestrzenią Restore Point.
Mam zainstalowanych około 40 programów a cały system z resztą bajzlu to
.
Zaś obraz systemu zajmuje mi 53 GB.
Zawsze czyszcze wszystko po formacie - usuwam tempy, używam kilku programów czyszczących, czyszczę ręcznie, automatycznie, swoje pliki mam na dyskach zewnętrznych - lubie porządek by zrobić na nim punkt przywracania.
ale…
w tej chwili mam 347 GB wolnych z 475 dostępnych - wg mnie słabo…
Za dużo gier wgrałeś lub masz popsuty ten dysk?
Zobacz jaki rozmiar ma CBS.LOG i usuń? Niby mnie kiedyś on zapychał dysk jak się jakaś aktualizacja nie umiała wgrać zamiast przerwać.
Albo zobacz zajętość jakimś WinStatDir:
i wyjdzie co jest kobyłą / kombajnem.
Akurat nie gram - appki mam podstawowe.
A mogę to spraawdzić czymś czego nie będę musiał instalować? - Jak powiedziałem, nie lubię dodawać masy niepotrzebnych appek
Przecież możesz wywalić apkę po namierzeniu grubego folderu i wykonaniu “liposukcji”.
Czy nikt nie wie o istnieniu Media creation tool?
Mu nie chodzi by zgrać na DVD obraz co ma maks 2 GiB / 5 GiB a coś w stylu DVD z gotowym środowiskiem do pracy?
Jak dla mnie to mu się taki szybko zestarzeje, chyba że na wersje LTSB nagle przeskoczy.