Od pewnego czasu mam problem z połączeniami WiFi. Połączenie czy to z moją domową siecią, czy z siecią w pracy lub z telefonem przez hotspot osobisty (wszystkie połączenie są zabezpieczone) kilka (2-10) razy dziennie odłącza się, a karta sieciowa sama łączy się automatycznie z jakimś darmowym punktem dostępu typu Domowe_Orange_WiFi czy FON_NETIA_FREE_INTERNET.
Wydaje mi się, że sytuacja taka zaczęła się zdarzać po jednej z ostatnich aktualizacji.
Po takim przełączeniu muszę kliknąć na sieci bezprzewodowe i ponownie połączyć się ze swoją zabezpieczoną siecią domową czy firmową.
W ustawieniach, przy obu wspomnianych wyżej sieciach otwartych mam odznaczony check “połącz automatycznie”. Mimo to co jakiś czas zrywane jest połączenie z moją siecią ‘właściwą’ i Wondows przełącza się na jedną z otwartych. Sytuacja powtarza się w 3 różnych sieciach.
Raczej nie jest to wina rutera, czy samej sieci WiFi, bo inne urządzenia nie mają takiego problemu.
Kiedyś w Windows istniało ustawienie “Połącz z sugerowanymi otwartymi punktami dostępowymi”, ale w obecnej wersji systemu Windows 10 nie mogę go znaleźć.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i jest w stanie coś podpowiedzieć?