nie chodzi mi o kierunkowy
tylko dzięki pierwszym numerom telefonu można lokalizować miasto
np. (022) xxx9876
xxx- to dęblin
gdzie moge znależć spis takich numerów
głównie chodzi mi o woj śląskie i opolskie
nie chodzi mi o kierunkowy
tylko dzięki pierwszym numerom telefonu można lokalizować miasto
np. (022) xxx9876
xxx- to dęblin
gdzie moge znależć spis takich numerów
głównie chodzi mi o woj śląskie i opolskie
22 to wawa
Nie wydaje mi czy jest taka możliwość, może najwyżej w przybliżeniu. Bierz książkę telefoniczna i sprawdzaj może ci się uda
to co zaznaczyłeś iksami jest zależne głównie od dostawcy telefonii a nie od miasta, choć i tu nie ma reguły, bo przenosząc się od TEPSy do innego operatora w większości przypadków można zostawić sobie swój numer telefonu, a więc lipa. Można zlokalizować tylko strefę po numerze kierunkowym.
22 to warszawska strefa numeracyjna
Teoretycznie też niekoniecznie, bo przecież numery kierunkowe zostały kilka lat temu zlikwidowane. Nie wiem, czy można przenosić numery pomiędzy strefami numeracyjnymi, ale chyba można. Poza tym teoretycznie numer zaczynający się od 22 można dostać w całej Polsce. W praktyce dawne strefy numeracyjne nadal funkcjonują, z tym że wybranie numeru kierunkowego jest obowiązkowe.
A numer zaczynający się od 22 nie oznacza wcale Warszawy, a warszawską strefę numeracyjną, która odpowiada obszarowi województwa warszawskiego do roku 1998.
hmmm jak sie orientuje to np u mnie w jednej czesci miasta nry zaczynają się od 623 … … w innej 627… po tym też możesz sie zorientować ale troche przy tym grzebania
Każdy to wie ale 99% dzwoniących na 22 to dzwoni do Wawy
Hmm To czemu jak się dzwoni np. 19393 to przy potwierdzaniu tel. prosi o podanie numeru wraz z kierunkowym??
Teraz nie trzeba poprzedzać liczbą “0” np.“022” A kierunkowe raczej muszą być tak samo jak kierunkowe do innych krajów. Przynajmniej w sieci TP tak jest.
województwo strefa numer kierunkowy
dolnośląskie Jelenia Góra 75
dolnośląskie Legnica 76
dolnośląskie Wałbrzych 74
dolnośląskie Wrocław 71
kujawsko-pomorskie Bydgoszcz 52
kujawsko-pomorskie Toruń 56
kujawsko-pomorskie Włocławek 54
lubelskie Biała Podlaska 83
lubelskie Chełm 82
lubelskie Lublin 81
lubelskie Zamość 84
lubuskie Gorzów Wielkopolski 95
lubuskie Zielona Góra 68
łódzkie Łódź 42
łódzkie Piotrków Trybunalski 44
łódzkie Sieradz 43
łódzkie Skierniewice 46
małopolskie Kraków 12
małopolskie Nowy Sącz 18
małopolskie Tarnów 14
mazowieckie Ciechanów 23
mazowieckie Ostrołęka 29
mazowieckie Płock 24
mazowieckie Radom 48
mazowieckie Siedlce 25
mazowieckie Warszawa 22
opolskie Opole 77
podkarpackie Krosno 13
podkarpackie Przemyśl 16
podkarpackie Rzeszów 17
podkarpackie Tarnobrzeg 15
podlaskie Białystok 85
podlaskie Łomża 86
podlaskie Suwałki 87
pomorskie Gdańsk 58
pomorskie Słupsk 59
ślaskie Bielsko - Biała 33
ślaskie Częstochowa 34
ślaskie Katowice 32
świętokrzyskie Kielce 41
warmińsko - mazurskie Elbląg 55
warmińsko - mazurskie Olsztyn 89
wielkopolskie Kalisz 62
wielkopolskie Konin 63
wielkopolskie Leszno 65
wielkopolskie Piła 67
wielkopolskie Poznań 61
zachodnio - pomorskie Koszalin 94
zachodnio - pomorskie Szczecin 91
Zagraniczne:
A - C | D - K | L - R | S - Z
kraj numer kierunkowy
Afganistan 93
Albania 355
Algieria 213
Andorra 376
Angola 244
Anguilla 1 264
Antiqua i Barbuda 1 268
Antyle Holenderskie 599
Arabia Saudyjska 966
Argentyna 54
Armenia 374
Aruba 297
Australia 61
Austria 43
Azerbejdżan 994
Bahama Wyspy 1 242
Bahrajn 973
Bangladesz 880
Barbados 1 246
Belgia 32
Belize 501
Benin 229
Bermudy 1 441
Bhutan 975
Białoruś 375
Boliwia 591
Botswana 267
Bośnia i Hercegowina 387
Brazylia 55
Brunei 673
Burkina Faso 226
Niestety strefy numeracyjne nie zawsze pokrywają się z województwami. Ja np. mieszkam w województwie podkarpackim, a jestem w tarnowskiej strefie numeracyjnej należącej do województwa małopolskiego.
Zgadza się , są one bardziej jak by pozostałości jeszcze po starym układzie województw, ja tak mam mieszkam na granicy i mam numer z sąsiedniego województwa hehe
Dokładnie, na przykład moja miejscowość ma numer 0-68- 385 -xxxx a np. w Zielonej Górze jest kilka numerów: 0-68- 324 -xxxx, 0-68- 325 -xxxx a np. urzędy, szkolnictwo, firmy prywatne i inne instytucje mogą mieć jeszcze inne numery
Pozdrawiam!
Ale zazwyczaj jedna numeracja obejmuje obszar jednej miejscowości (albo gminy wraz z miastem nawet jeśli ono do niej nie należy) lub części miejscowości. Np. ja mieszkam w dość małym mieście, a są 2 numeracje.
To się cały czas zmieniało i zmienia, bo cześć są stare numery gdzie telefon był rarytasem, wraz z wzrostem abonentów musieli wprowadzić jakby większą ilość “pule” numerów wiec pewnie stad te rożne numery
I jakieś tam tez wymogi EU są pewnie
Ale numeracja zależy od pierwotnego operatora.
Przykład z mojego miasta:
14 67********* numery z TEPSy i byłych abnonentów którzy przeszli do innych operatorów bez zmiany numeru
14 68********* numery z Multimedia
To zależy, bo np. u mnie nie działa żaden operator poza TEPSĄ (Multimedia chyba nie oferują telefonu).
Ale inny operator niż TP może stosować inny podział i np. numer 93 532 może się powtarzać kilka razy w województwie, a teoretycznie nawet na obszarze całego kraju.
Dlatego, że mimo tych zmian wiele osób podaje jeszcze numery bez dawnego kierunkowego.
A swoją drogą, to ciekawe, dlaczego już wtedy, kiedy likwidowali numery kierunkowe, nie zlikwidowali też zera. Przecież już wtedy przestało być ono potrzebne.
Hmm …a czy czasem książka telefoniczna która sprzedają na CD nie zawiera opcji wyszukiwania po numerze ?
Kiedyś gdzieś czytałem, że takich książek telefonicznych nie ma, bo to jest niezgodne z ustawą o ochronie danych osobowych.
Taką opcję ma chyba http://tp.tja.pl/, ale tam są stare dane, chyba sprzed obowiązywania tej ustawy.
Kiedyś jak byłem dzieckiem to pamiętam jak numery składały się tylko z czterech cyfr i miałem kiedyś bardzo fajny numer 2020 I właśnie potem, tak jak napisałeś, abonentów zaczęło przybywać, chociażby dlatego że podłączenie linii telefonicznej potaniało i każdego było stać na to a sam aparat można było gdzieś tanio dostać i wtedy właśnie dodano te trzy cyfry, czyli potem miałem numer 385 2020 i tak się wybierało. Następnie, nie pamiętam czy to wymogi Unii ale zaczęto stosować wybieranie z numerem kierunkowym i tak oto dziś wybieramy ośmio-cyfrowy numer
Do tego dochodziły jakiś czas jeszcze cztero-cyfrowe prefiksy ale już to chyba zautomatyzowano, wiem że ja w TP S.A. nie muszę wybierać prefiksu, ponieważ jest to jakoś tam zautoamtyzowane
Chyba, że już to zniesiono?
Pozdrawiam!
Najdłuższy numer (z prefiksem i kierunkowym) mógł wyglądać tak: 0 1033 22 123 45 67. A więc 14-cyfrowy.
Prefiksu to się używało chyba, aby dzwonić np. mając Tele2 za pomocą TPSA. Nie jestem co do tego pewien, ale jakoś tak to szło. A to “zautomatyzowanie” to się nazywa preselekcja.
Jako przyczynę podawali kończące się numery w niektórych strefach numeracyjnych. Ile w tym prawdy, nie wiem.