Jak zlokalizować źródło głośnego działania komputera?

Witam,

posiadam w domu trochę stary komputer, od jakiegoś czasu chodzi on strasznie głośny.

Używany jest jedynie do internetu, więc jeszcze spełnia dobrze swoje zadanie.

Jak zlokalizować źródło głośnego działania komputera?

Czy mogę zrobić coś takiego :

ściągam obudowę i po kolei odłączam jakiś sprzęt żeby sprawdzić działanie,

tzn. np. odpinam dysk twardy, włączam komputer - nadal głośny,

odłączam chłodzenie procesora - nadal głośny, i tak po kolei z każdym urządzeniem?

Czy jest jakiś inny domowy sposób?

Z góry dzięki!

Pozdrawiam

Próbowałem tak jak piszesz ale ciężko to zlokalizować… ;/

na 99,(9)% to wiatraki wyczyść z kurzu ew nasmaruj i problem z głowy ;p

Dokładnie. Przeczyść wiatraki sprężonym powietrzem i być może coś pomoże. Zwróć szczególną uwagę na wiatrak od chłodzenia procka, bo to zazwyczaj on najgłośniej chodzi.

Możesz ściągnąć też program SpeedFan i sprawdzić z jaką szybkością pracują wiatraki. Być może, któryś pracuje na zbyt dużych obrotach, a wcale nie jest to potrzebne (sprawdź temperatury). Jeśli to stary komputer to najprawdopodobniej nie będziesz mógł zmienić szybkości wiatraka za pomocą jakiegoś programu. Możesz jednak dokupić za nieduże pieniądze małe urządzenie, które podpinasz między płytę główną, a wiatrak co pozwoli na kontrolowanie obrotów. Sam zamierzam coś takiego kupić.

A tak jak pisałem - mogę wykonać coś takiego?

Czy mogę w ten sposób coś uszkodzić?

Kombinowałem tym speedfanem ale tak jak pisałeś - chyba nie działa

na tym starym komputerze.

W zasadzie możesz. Nic się nie powinno dziać. Tylko niech procek nie chodzi długo bez chłodzenia. Jak już sprawdzisz, to daj znać, co hałasuje.

Chłodzenie procesora jest źródłem tego hałasu.

No to pozostaje wymiana chłodzenia na jakieś nowe lub ewentualnie spróbować przesmarować lub na oliwić wentylator ale bez przesady

Ja miałem podobny problem niedawno i zmieniłem chłodzenie na te które mam w opisie.

wentylator w trybie ULN (najniższe obroty) kreci się ok 950-1050 a stary boxowy wentylator kręcił się od 1850-2800

Nowe chłodzenie na tych najniższych obrotach ma bardzo niski poziom hałasu ok 10db a temperatury w całym komputerze tzn procesor, grafika, płyta główna spadły o ok 7 stopni.

Jeżeli chciał byś coś takiego zamontować musiał byś sprawdzić jaki masz procesor oraz to czy zmieści się w obudowie.

Aby to zamontować niestety trzeba wymontować płytę główną ale myślę że nie jest to jakiś duży problem

Co do demontowania, montowania elementów w komputerze - poradziłbym sobie :wink:

Nie wiem czy tylko jest to opłacalne. Komputer ma +/- 8 lat.

Służy jedynie rodzinie do korzystania z internetu. Działa jednak około 12h dziennie,

przez co hałas który wydaje jest dosyć denerwujący.

Jakim sposobem najlepiej wyczyścić, naoliwić te wentylatory?

Wziąłbym się za ten od procesora i zasilacza. Tylko czy to coś da…?

Wyczyścić to się powinno radiatory oraz cały komputer z kurzu. W wentylatorach to można wyczyścić łopatki wentylatora z kurzu bo do środka raczej nie wejdziesz.

A co do oliwienia ja kiedyś próbowałem na oliwić jakiś wentylator i przyniosło to poprawę ale tylko na kilka dni a później znowu to samo być może zależy to też od oleju jaki się do tego użyje. Ja akurat miałem wtedy pod ręką kuchenny olej roślinny i to niestety nie zdało egzaminu. Jeżeli na środku wentylatora jest naklejka można ją odkleić bo bardzo możliwe że pod nią będzie ukryty dostęp do łożyska przynajmniej ja tak miałem. I oczywiście ostrożnie aby nie zalać niczego.

Jak już masz rozkręcony komputer to możesz sprawdzić też czy gdzieś na płycie głównej niema napuchniętych lub rozlanych kondensatorów. I jak już rozkręcisz zasilacz to także zalecam takie sprawdzenie. To tak tylko dla własnego bezpieczeństwa na zapas bo czasami warto przejrzeć stan podzespołów