Jak zmieniać ustawienia gruba?

po raz kolejny witam :stuck_out_tongue:

więc moje pytanie to:

chciałbym zastosować kilka zmian w grubie na ubu 9.04

1. Domyślnie ma się włączać Windows Vista (loader) a nie ubuntu

2. Usunąć wpisy ubuntu ze starym jądrem, memtesta ma zostać tylko Ubuntu 9.04 , tryb awaryjny dla ubuntu i seven w postaci Windows Vista (loader)

Dodane 02.09.2009 (Śr) 8:35

zmieniłem już Windows Vista (loader) na Windows 7 :slight_smile:

po aktualizacji:

1. Domyślnie ma się włączać Windows 7 a nie ubuntu i po czasie 5 sekund

2.2. Usunąć wpisy ubuntu ze starym jądrem, memtesta ma zostać tylko Ubuntu 9.04 , tryb awaryjny dla ubuntu i seven

Co do pkt 2 wydaje mi się że wystarczy usunąć wpisy:

to jest oryginał wycinek z pliku menu.lst

a teraz edytowane:

czy dobrze sobie wyedytowałem?

Jeżeli chcesz ładowanie po 5 sekundach to w tym pliku opcję timeout ustawiasz na 5.

Nie wiem dokładnie jak wygląda dalsza część pliku (na przyszłość warto by było, żebyś podawał, bo to całkiem ważna rzecz), ale spodziewam się, że masz tam opcję “Other operating systems:” i dopiero siódemkę, więc jeżeli chcesz mieć standardowo ładowanego Windowsa, to opcję default zmień na 3 (bądź 4, jeżeli zostawiłeś memtesta).

ok wywaliłem sobie pewne opcje.

Ale chciałbym jeszcze na stałe wywalić tę linijkę “other operating system” tak, bym miał:

Ubuntu 9.04

Ubuntu 9.04 recovery mode

Memtes

Windows 7

wszystko w 1 oknie bez żadnych przerw.

Tak więc wywal i ją (oraz te bodajże dwie linijki bezpośrednio pod nią), a opcję default zmień na 3. Na przyszłość możesz zapamiętać, że do tej opcji default wpisy o systemach liczy się od 0, czyli Ubuntu 9.04 to u ciebie 0, Ubuntu recovery mode - 1 itd.

:arrow: http://www.gnu.org/software/grub/manual … figuration

Przykłady paru opcji. Po angielsku.

Polecam zapoznać się z tym http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693

Pozdrawiam!

http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,238.0.html

link co podał mati75 to nie ma tam wytłumaczonego-tylko jak edytować ale ja nie widze w zupełności tego wpisu araz nie wiem jak go usunąc…

A nie lepiej wywalić to stare jądro całkowicie z system, wpisy też same znikną (synaptic szukasz linux-image-numer_jądra_który_chcesz_usunąć). Albo w startupmanager ustawić liczbę starych jądra na 1, dodatkowo możesz tam ustawić domyślny system i rozdzielczość konsoli.

ee, jądro samo niech zostanie moze jeszcze kiedyś się przydać-wpisy do jądra wywaliłem…

Ale jak masz 10 aktualizacji jednej wersji jądra to po co Ci ich aż tyle, szkoda na to miejsca na dysku. Obraz jądra wynosi średnio ok. 50MB teraz pomnóż przez 10… Do usunięcia starszych wersji jąder, jeśli się nie mylę, możesz użyć Deborphan lub Gtkorphan :slight_smile: Po usunięci starych jąder wydajesz polecenie update-grub i sam usuwa zbędne wpisy.

Pozdrawiam!

W synapticu też idzie.

Gdy ja usuwałem stare jądra to to się samo robiło.

właśnie instaluje ten Deborphan

Dodane 05.09.2009 (So) 10:57

co i jak mam tam usunąć?

Wpisujesz w konsoli deborphan i w odpowiedzi dostajesz nazwy pakietów, głównie bibliotek, które są ‘osierocone’ tzn. są pozostałością po jakimś pakiecie i są one już nie używane, więc możesz je usunąć. Przykład u mnie:

roobal@debian:~$ deborphan

mktemp

liblwres40

libusb-1.0-0

libkadm5srv5

libkadm5srv6

libbind9-40

diff

libstdc++5

libkadm5clnt5

libkadm5clnt6

roobal@debian:~$

Więcej się dowiesz jak wpiszesz w konsoli man deborphan.

Pozdrawiam!

Jest też program: startupmanager.

Po instalacji w spolszczonym Ubuntu pojawia się jako: System/Administracja/ Menedżer uruchamiania.

Instalacja przez: Dodaj/Usuń programy, Synaptica, lub z konsoli:

sudo apt-get install startupmanager