Jak zmienic domyślna karte graficzna?

Witam, od dluzszego czasu mam problem, w jaka gre bym nie gral w ustawieniach widze ze uzywa mi karte graficzna intela, mam drugą radeona i nie moge w ustawieniach tego zmienic, szperałem w catalyst control center, dodawałem gry zeby uzywaly w wysokiej wydajnosci ale nic, mozliwe ze kiedys cos w ustawieniach sknociłem i nie wiem jak to naprawic, chodzily mi płynnie gry takie jak gothic3, arcania, risen 2-3, wiesiek 2 a teraz scina mi gothic 2… Prosze o pomoc :triumph:

W BIOSie.

Brak pełnej specyfikacji uniemożliwia pomoc. Uzupełnij post otwierający o pełną specyfikację.
Dołącz zrzut ekranu z menedżera urządzeń z rozwinięta gałęzią kart graficznych.

Przypuszczam że to laptop, więc wszystko jest jak należy. Sterowniki tutaj zarządzają który procesor graficzny obsługuje dany proces. Możesz sobie to sprawdzić w sterownikach, jest specjalny monitor który pokazuje jaka karta jest przypisana do danego procesu. A że gry itd. widzą tylko zintegrowaną grafikę to jest to normalne i wynika z budowy hybrydowej grafiki. W uproszczeniu mówiąc, dzieje się tak ponieważ niezależnie od użytego procesora graficznego (karty graficznej) dane i tak lecą przez kontrolery zintegrowanej grafiki a ta lepsza tylko wykonuje obliczenia. Oczywiście jest to nieco bardziej skomplikowane ale chciałem możliwie najbardziej uprościć.

Masz najnowsze sterowniki ?

@Dawio89 mam
@Silhouette taki mam laptop https://www.komputronik.pl/product/180549/samsung-series-3-np350v5c-s08pl-8gb.html
a to screen menadzera urzadzen

Możesz użyć np. gpu-z i sprawdzić która karta podczas grania jest używana. Moim zdaniem to nie tutaj leży problem.

Screen z gothica, ze uzywa mi intela i nie moge zmienic na AMD
i screen GPU-Z
Z czego nie wiem przy gpu-z sprawdzic jaka karta jest uzywana, tam na dole moge tylko przestawic z amd na intela i na odwrot

Zakładka sensors. Pokazuje użycie danej karty. Na to co pokazują gry nie patrz. Konstrukcja laptopów powoduje że zawsze tam będzie słabsza karta.

Tak to wyglada

Strasznie dziwne te wartości. W każdym razie to karta amd jest wykorzystywana w grach. Nie mniej, proponuję usunąć sterowniki i wgrać nowe od amd.

Polecam ten program do usuwania sterowników. Koniecznie używaj w trybie awaryjnym.

1 polubienie