Jak zmienić ikonkę strony


(Marcingxp) #1

Witam. Jak zmienić ikonę strony (chodzi o ikonkę na zakładce) albo się jej pozbyć? Zrobiłem domenę na dot.tk i mnie denerwuje zielona ikonka z jakimiś białymi znaczkami i chce ją zmienić albo się jej pozbyć.


(arlid) #2

Sekcja HEAD dokumentu

favicon.ico - adres do ikony


(Marcingxp) #3

W którym folderze na serwerze mogę znaleźć tą ikonkę? Mam na serwerze phpbb3.


(arlid) #4

Musisz ją zrobić samemu i podać do niej adres.


(Marcingxp) #5

Ale ten kod

wkleić tylko do pliku index.php do sekcji head?


(Mef Mefi Mefs) #6

tak. naturalnie musisz też wgrać ikonkę (favicon.ico). ja robię np w .png i na serwerze zmienam rozszerzenie na .ico.

w na google wpisz: favicon generator (jeśli nie umiesz jej wykonać sa).


(ra-v) #7

Zdaje się że można zrobić

lub

i też powinno działać. Nie wiem jak w nowszych IE będzie, wcześniej trzeba było dawać tylko ico - ale powinno być ok.


(Ufolec) #8

ikony stron www nie muszą być koniecznie z rozszerzeniem .ico, tak jak ra-v zauważył ikony mogą mieć inne rozszerzenia, co daje nam możliwość np. uzyskania animowanej ikony (w przypadku pliku gif).


(Marcingxp) #9

Czyli zamieścić tą ikonkę na serwerze i do pliku index.php wpisać ten kod w sekcji HEAD? Tylko do jakiego folderu na serwerze mam tą ikonkę zamieścić?


(Ufolec) #10

obojętnie do jakiego folderu na serwerze wrzucisz, ważne jest, aby później podać prawidłową ścieżkę położenia tego pliku.

Czyli np. plik nazwa.ico wrzucasz na swój serwer do folderu o nazwie gfx, wówczas w sekcji HEAD umieszczasz taki kod:

będzie analogicznie w zależności jak nazwiesz plik i w jakim folderze go umieścisz :wink: oczywiście ścieżka ta w sekcji head jest w stosunku do położenia twojego pliku index.php, najłatwiej będzie jak plik z ikoną wrzucisz w ten sam podfolder gdzie znajduje się index.php, wtedy kod umieszczasz mniej-więcej taki:


(Marcingxp) #11

Dziękuje bardzo. Za chwilę przetestuję.