Jak zmienić literę partycji podstawowej?

Witam

1. Mam jeden dysk twardy podzielony na dwie partycje: podstawową i rozszerzoną. Na podstawowej jest tylko system, natomiast rozszerzona jest podzielona na kilka dysków logicznych.

2. Partycja podstawowa ( systemowa) ma literę D

3. Na partycji rozszerzonej jest kilka dysków logicznych, ale żaden nie ma przydzielonej litery C

4. Chcę by partycja systemowa ( podstawowa) była oznaczona literą C i dla osiągnięcia tego celu jestem gotów zainstalować system od nowa na tejże partycji. Ale nie będę formatował partycji rozszerzonej z zawartymi tam danymi.

5. Nie mogę po prostu wsadzić płyty i zainstalować, bo znowu będzie na D, już tak próbowałem.

6. Sprawdziłem programem Disc Director Suite, że nie ma wolnego miejsca na dysku więc ukryte partycje chyba nie wchodzą w grę.

7. System to Windows XP

Bardzo proszę o pomoc.

search.php?keywords=zmiana+litery+dysku&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

Było w którymś wątku opisywane jak t to zrobić, łącznie z instrukcjami ze strony MS.

Po utworzeniu nowej partycji i jej sformatowaniu za pomocą instalatora XP zamiast kontynuować instalację należy po prostu zresetować komputer! Po resecie bowiem nadawanie liternictwa zacznie się od początku. Nowo utworzona partycja będzie widzialna jako aktywna i w związku z tym jako pierwsza otrzyma literę C

P.S - oczywiście to opcja kiedy będziesz na nowo instalował system…

albo jesli chcesz spróbować na systemie który masz obecnie : http://support.microsoft.com/kb/223188/pl

Nie zmienisz litery partycji systemowej, ponieważ system Ci na to nie pozwoli, gdyż po zmianie litery choćby nawet ściezka do folderu Windows nie będzie prawidłowa i windows się nie uruchomi. W tej sytuacji są dwa wyjścia. Albo pogodzić się z obecnym “nazewnictwem” partycji, albo odłączyć drugi dysk i zainstalować system od nowa i po instalacji systemu podłączyć drugi dysk z powrotem i przydzielić litery według uznania.

• Ale czy w ten sposób nie stracę danych na partycji rozszerzonej ?

• Ten sposób ze strony MS to inny przypadek

Czy nie chciałeś napisać: “podłączyć drugi dysk …” ? ; “… i po instalacji systemu podłączyć pierwszy dysk z powrotem …” ?

Drogi Moderatorze podajesz rozwiązania do innych przypadków.

P.S. Coś to cytowanie słabo działa.

Virtus , dostałeś przykład słów kluczowych i przykładów tematów. Możesz, a nie musisz skorzystać.

Aha, masz jeden fizyczny dysk, podzielony na kilka dysków logicznych, a ja zrozumiałem, że masz dwa fizyczne dyski podzielone na partycje i dyski logiczne(nie do końca przeczytałem Twojego posta ze zrozumieniem ;P). W takiej sytuacji nie wydaje mi się, żeby rozwiązać problem inaczej jak poprzez ponowną instalację systemu, chociaż ja nie twierdzę, że nie możliwa jest zmiana litery partycji systemowej. Bynajmniej wiem, że na 100% spod działającego Windowsa tego nie zrobisz, gdyż tak jak pisałem system nie pozwoli na to, ze względu na to, że w rejestrze ma zdefiniowaną ścieżkę do folderu Windows i Program Files i nawet jakby udało Ci się jakimś cudem zmienił literę, to i tak jest nierealne aby wskazać Windowsowi, że pliki ma teraz na c: a nie na partycji d:. Jedynie co, to możesz zmienić litery pozostałym partycjom, klikając ppm na mój komputer, zarządzaj, teraz po lewej stronie przechodzisz na zarządzanie dyskami i teraz wystarczy, że klikniesz ppm na każda partycję oprócz systemowej(bo właśnie poprzez tą metodę system nie zgodzi się na zmianę) i klikniesz w zmień literę dysku i ścieżki, klikniesz usuń, a następnie wszystkim po kolei przydzielisz litery według uznania. W dokładnie taki sam sposób możesz zmienić litery napędom.

Tak jak pisałem w pierwszej wiadomości: “Chcę by partycja systemowa ( podstawowa) była oznaczona literą C i dla osiągnięcia tego celu jestem gotów zainstalować system od nowa na tejże partycji. Ale nie będę formatował partycji rozszerzonej z zawartymi tam danymi.”

Chodzi mi tylko o to, by dane na partycji rozszerzonej zostały zachowane - czyli by tylko partycja podstawowa została sformatowana na nowo.

Aha, czyli możesz śmiało sformatować d: i będzie ok.:wink: O resztę danych nie martw się - nic im się nie stanie…

Piotr92 - w ostatnim zdaniu zrobiłem błąd, prawidłowo powinno brzmieć:

“Chodzi mi tylko o to, by dane na partycji rozszerzonej zostały zachowane - czyli by tylko partycja podstawowa została sformatowana na nowo.”

No, i tak będzie. Jeżeli zaznaczysz partycję z systemem, wciśniesz enter i wybierzesz formatowanie, to tylko z tej partycji dane zostaną usunięte - innych nie ruszy.

:roll:

OT - KOSZ