Jak zmienić nazwę folderu użytkownika ?? Chodzi mi o ten odpowiednik (jest w Menu start i na pulpicie jako folder z ludzikiem) Moje dokumenty z XP
Zmienić nazwę użytkownika…
ja chcę zmienić tylko nazwę tego skrótu na pulpicie i w menu start, jest jakiś sposób ??
Na pulpicie możesz usunąć aktualną ikonkę i utworzyć własny skrót do folderu.
Działanie bardzo szybkie:
-
usuwasz naciskając delete
-
skrót tworzysz przeciągając folder z menu start na pulpit lub przez “wyślij do” pulpit
Teraz możesz zmienić nazwę.
Wada? Strzałka na ikonie jak przy każdym skrócie.
To można usunąć za pomocą Sunrise Seven
Ale jak zmienić nazwę tego skrótu w Menu start ??
Szczerze? Nie wiem.
W rejestrze nie będę grzebał, bo się na tym po prostu nie znam.
Testowałem parę rozwiązań z angielskich for, nie pomogło…
Teraz propozycja - niby nie o to chodziło, ale:
Możesz usunąć folder z prawej strony paska start i przypiąć do lewej skrót ze zmienioną nazwą.
Jednak nie o takie rozwiązanie mi chodzi
Nie da się zmienić nazwy tego folderu, bo jest to folder użytkownika i ma zawsze taką samą nazwę jak nazwa konta użytkownika. Można zmienić nazwę konta, albo tak jak napisał pio_95 w rejestrze, ale też się na tym specjalnie nie znam więc nie będę tam grzebał, a poza tym chyba nie warto.
Zostaje jeszcze jedna alternatywa, podpatrzona z innego forum (nie pamiętam, jakiego):
- Instalacja alternatywnej wersji explorera…
O szczegóły nie pytaj, gdyż takowych nie znam.
Dodane:
A najlepiej po prostu daj sobie spokój…
Wystarczy przecież zmienić nazwę użytkownika lub utworzyć konto innego.
ja nie chce żeby ten folder nazywał się jak user tylko Dokumenty
Eee… a od czego masz bibliotekę “Dokumenty”? Nawet nazywa się “Dokumenty” i jest pokazywana w menu start jako “Dokumenty”
Ale ja nie chcę korzystać z bibliotek. Poza tym folder w folderze mnie nie interesuje
Witaj. W menu start nie zmienisz nazwy bezpośrednio. Możesz zmienić nazwę skrótu do tego folderu na pulpicie np: na dokumenty.
W menu start PPM na folder osobisty > pokaż na pulpicie, potem PPM na folder pulpitu > utwórz skrót. PPM na skrót > zmień nazwę oraz właściwości > zmień ikonę. Pozdrawiam
Ale dlaczego nie chcesz używać bibliotek? Ot tak dla zasady?
widzisz przecież że innego sposobu nie ma, a ten z biblioteką jest rozwiązaniem optymalnym
poza tym jaki “folder w folderze” masz na myśli?
Możesz jeszcze wyłączyć folder osobisty z menu start.( PPM na start > właściwości > dostosuj > folder użytkownika > nie pokazuj tego elementu ). Utworzony na pulpicie skrót ze zmienioną nazwą, przypnij do paska zadań. To wszystko co można zrobić. Pozdrawiam
No właśnie tego skrótu nie można przypiąć do menu start,
a z tym folder w folderze mi chodzi oto, iż biblioteka Dokumenty to folder w Bibliotekach osobno widoczny, w dodatku pliki wrzucone do biblioteki Dokumenty nie są widoczne po wejściu na tę bibliotekę bezpośrednio tylko trzeba się nakombinować
AjWi tylko powtórzył to co pisałem już wcześniej…
Skrót możesz przypiąć, ale tylko do lewej strony Menu Start, a nie tam, gdzie był %userfolder%
w ogóle nie można go przypiąć