Jak zmienić obraz JPEG na JPG

Jak zmienić obraz JPEG na JPG :?: za pomocą Gimp’a wychodzi na to, że JPEG jest tym samym co JPG i JPE.

Otwórz dany .jpeg powiedzmy w Paint’cie, a następnie wybierz Plik–>Zapisz jako… .jpg.

Bo tak dokładnie jest, pliki różnią się tylko rozszerzeniem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/JPEG

bo .jpeg i .jpg to to samo. A różnica się bierze z tego, że w dosie długość rozszerzenia była ograniczone do 3 znaków, i tak pozostało.

Pozdrawiam

wcześniiej postu fiesty nie było :slight_smile:

Tak myslałem, że jest to samo. Więc dlaczego zamieszczają ogłoszenie na jednym z portali i chcąc wstawić foto wyskakuje mi informacja, że zdjecie musi być zapisane w JPG - a ja mam JPEG. Kb są ok - dozwolone do 200 kb, ja mam nawet 24 kb. Wzorowałem się już na wymiarach innch zdjęć zamieszczonych obok mojego ogłoszenia i figa :-x

To zmień rozszerzenie przed wysłaniem i po ptokach :stuck_out_tongue:

Pewnie jakiś pseudo programista sprawdza plik po rozszerzeniu a nie po MIME type.

Tzn. jak :?: jakiś przykład wizualny poprosze :slight_smile:

Nie wiesz jak się rozszerzenie zmienia?

Wybierasz plik, wciskasz F2 i zmieniasz :slight_smile:

ta, i od razu pogorszona jakość i wygląda jak z… painta xD

zmień normalnie i już, co za problem?

Tzn. zmieniam nazwę danej foty, tak :?: to jest to rozszerzenie :?:

Otwórz okno exploratora >> Narzędzia >> Opcje folderów >> Widok

Oznacz: Ukryj rozszerzenia znanych typów plików i OK.

Otwórz folder z tym plikiem .jpeg i kliknij Zmień nazwę. Zmień rozszerzenie z .jpeg na .jpg np. z kwadrat.jpeg na kwadrat.jpg

Nie wiem co to za okno exploratora , Narzedzia mam, ale Opcje folderów :arrow: tego nie mam.

Nie wiem gdzie to wszystko jest :?

Nie gadaj. Przecież to podstawy obsługi systemu operacyjnego :slight_smile:

Wchodzisz do Eksploratora Windows albo w Mój komputer, i dalej:

System cię ostrzeże, że zmiana rozszerzenia może uniemożliwić otwarcie pliku (w twoim przypadku jest odwrotnie :slight_smile: ). Kiedy cię zapyta, czy na pewno chcesz je zmienić, potwierdź to.

Jakby od razu było napisane, że Mój komputer - to bym znalazł :wink:

Tylko mi dalej coś nie pasuje :arrow: piszecie, że mam Oznaczyć - czyli zaptaszkoawać, a ja miałem to Oznaczone orginalnie- czyli miałem tak jak pisaliście.

1d0460fcf44e96f3m.gif

Napewno mam to Zaptaszkować czy Odptaszkować :?:

Masz to odznaczyć (odptaszkować).

A co ci logika mówi? Odptaszkować

Właśnie odptaszkowałem i fige logika dała - nic to nie dało :expressionless:

Jak nic nie dało? Chyba oczywiste, że odptaszkowanie tego nie przekonwertuje ci automatycznie pliku :slight_smile:

Po odptaszkowaniu opcji “Ukryj rozszerzenia plików znanych typów” i kliknięciu OK, będziesz widział w folderach rozszerzenia plików. Teraz możesz je po prostu zmienić ręcznie.

Tak samo jest między innymi na Naszej Klasie :slight_smile:

Pozdrawiam!