Jak zmienic "oznaczenie" dysku z FAT32 na NTFS

heja

wszystko juz wiadomo po temacie

bo mnie zaczyna juz wkurzac to ciagle sprawdzanie poszczegolnych partycji po zresetowaniu komputera czy tez za szybkim jego wylaczeniu. mialem juz takie sytyacje ze sprawdzanie partycji zajmowalo ponad 3 godziny

chcialbym tego juz iniknac

PS. a wy zalecacie mi jednak zostawic tak jak jest czy moze zrobic jednak ta zmiane.

lepiej znacie sie na tych sprawach wiec chcialbym sie dowiedziec co o tym myslicie

pozdrawiam

A jakiego masz windowsa??

xp

No to najlepiej będzie Ci sie pracować na NTFS. ale nie wiem czy mozna to zmienić bez formatowania :stuck_out_tongue:

heh

no to fatalnie

szkoda by tak formatowac kazda z partycji po ok. 30 gb

to dla mnie zla wiadomosc :frowning:

niekoniecznie

zastosuj program

Partition Magic

ale w pełnej wersji

wiecej dowiesz się na http://www.xp.net.pl/art/ntfs_czy_fat.html

a to jest bezpieczne

jest pewnosc ze nie strace zadnych danych z dysku??

napewno

:wink:

poczytalem sobie na tej stronie co mi polecono

da sie jakos WYLACZYC sprawdzanie dysku po zresetowaniu komputera czy tez szybkim jego wylaczeniu ( pisalem o tym na poczatku tematu ze sprawdzaa mi dysk czasami nawet 3 godziny), chcialbym tylko tego uniknac.

wiem ze NTFS mi to umozliwia i nie ma tam takiego sprawdzania partycji

Wcześniej usuń błędy na dysku/partycji komenda z uruchom chkdsk /f po chkdsk spacja,usuń szkodniki i zrób defragmentację partycji/dysku.

Możesz zrobić kopie ważnych danych i powinno być dobrze.

ale powiedzcie mi jeszcze

1.czy moge sprawic ze nie bedzie mi sprawdzalo partycji (anulowalem sprawdzanie przed zaglowaniem sie - za kazdym razem musze to robic czy moge to jakos ominac)?

2.ja wylaczyc opcje sprawdzania partycji po np zresetowaniu kompa?

ja się pytam czy da się wyłączyć sprawdzanie dysku bo zawsze po zresetowaniu kompa mogą być na dysku błędy a przy uruchamianiu compa chkdsk mi się nie odzywa