Jak zmienić partycję rozruchową?

Witam!

Sprawa wygląda tak. Miałem na dysku C zainstalowany windows 7. Pewnego razu zachciało mi się zainstalować mac os x snow leoparda poprzez iBoota.

Poprzednio z dysku E (tam gdzie trzymam dane) zrobiłem specjalną partycje dla tego maca. No i udało mi się uruchomić instalację tego leoparda.

Doszło do momentu gdzie musiałem sformatować partycje którą specjalnie wytworzyłem dla maca na format applowski. No i chciałem na niej zainstalować system.

Nie udało się bo okazało się, że trzeba było cały dysk na jakieś specjalne partycje podzielić (nie pamietam jak to sie nazywało ogólnie jestem laikiem w te sprawy).

Instalacja się nie powiodła, to z powrotem ustawilem ją jako “ms-dos” fat32. Bo nie było w instalacji maca funkcji ntfs.

I ta partycja ogólnie jakimś cudem ustawiła się jako partycja rozruchowa (a była czysta, sformatowana)

No i teraz mam problem z uruchomieniem Win7. Gdy włączam kompa pojawia mi się informacja “no system available”.

Uruchamiałem ubuntu z płyty i cały system na C jest nie naruszony.

Jak spowrotem ustawić, żeby uruchamiało się z partycji C?

Z góry dziękuje za pomoc

Witam!

Posiadasz płytę instalacyjną Windows 7?? Jesli tak to ja odpal i wybierz napraw komputer. Kiedy ci wykryje zainstalowany system uruchom wykrywanie błedów instalacji (coś takiego), przeanalizuje chwile dysk i powinno samo ustawić partycje rozruchowa na C.

No niestety próbowałem już tak zrobić, nie poskutkowało

Ja nie wiem co na to poradzić, przerzuć sobie wazne dane na inna partycje i format :smiley: Bo na pewno jest jakis sposób (konsolowy ) to zabawy sporo . Jak ci na czasie zależy to format zrób. A na przyszłość rób obraz partycji tak jak ja mam:D

Rozwiązałem problem. Uruchomiłem ubuntu z CD i w programie gparted odznaczyłem “flag” boot z dysku na maca i zaznaczyłem boot na dysk C. :wink: