Mam taki obrazek o wybiarach wysokość 500 szerokość 300 na którym jest grafika w środku. Chcialbym zeby mial wymiary wysokośc powiedzmy 800 a szerokość ta sama i grafika zostala w tym samym miejscu a wiec w nowym ukladzie będąc na górze. Po prostu tak jakby przedluzyć w dół o o kwadrat 300x300 z tła, bez grafiki. Nie wiem jak to zrobic bo jak zmieniam parametry to w oczywisty sposób grafika sie rozciąga.
surge daj link do tego obrazka to zobaczymy co da sie zrobić
to proste wystarczy troche pomyśleć
mozesz poprostu wyciac obrazek, potem zrobic nowa grafike 800x300 i go ustawić na górze
jesli masz photoshopa to jest taka opcja ze zrobisz to “na zywo” podam ci kroki dla wersji anglieskiej CS 4
IMAGE/CANVAS SIZE // lub alt + ctrl + C
nastepnie zaznacz sobie “relatywne” napisz ilosc pikseli w wysokosci i ustaw te kwadraty na dole jak ma ci rozciagnac czy gora czy dol czy srodek i tak dalej…
jeśli chodzi o PhohoShopa:
zwiększamy wysokość oraz wskazujemy kierunek powiększania się obrazka.
wersja PL :
i otrzymujemy
RoninPn zrobiłeś podstawowy błąd zresztą z winy Surge’a - najpierw podał wymiar pionowy
Ale ja nie o tym. W CS4 jest ciekawa opcja Content Aware Scale, która pozwala przeskalować zdjęcia w inteligentny sposób przykłady tu: http://www.pawelzakrzewski.pl/archives/113
Można sobie pomóc też przy pomocy np. szybkiej maski co ma być skalowane, gdy opcja działa nie do końca zgodnie z przeznaczeniem, o czym pan ekspert Adobe na swoim blogu nie wspomniał, a szkoda