Jak zmienić rozmiar obrazka tylko w dół nie rozciągając go?

Mam taki obrazek o wybiarach wysokość 500 szerokość 300 na którym jest grafika w środku. Chcialbym zeby mial wymiary wysokośc powiedzmy 800 a szerokość ta sama i grafika zostala w tym samym miejscu a wiec w nowym ukladzie będąc na górze. Po prostu tak jakby przedluzyć w dół o o kwadrat 300x300 z tła, bez grafiki. Nie wiem jak to zrobic bo jak zmieniam parametry to w oczywisty sposób grafika sie rozciąga.

surge daj link do tego obrazka to zobaczymy co da sie zrobić

to proste wystarczy troche pomyśleć :expressionless:

mozesz poprostu wyciac obrazek, potem zrobic nowa grafike 800x300 i go ustawić na górze :wink:

jesli masz photoshopa to jest taka opcja ze zrobisz to “na zywo” podam ci kroki dla wersji anglieskiej CS 4

IMAGE/CANVAS SIZE // lub alt + ctrl + C

nastepnie zaznacz sobie “relatywne” napisz ilosc pikseli w wysokosci i ustaw te kwadraty na dole jak ma ci rozciagnac czy gora czy dol czy srodek i tak dalej…

jeśli chodzi o PhohoShopa:

500x300.png

zwiększamy wysokość oraz wskazujemy kierunek powiększania się obrazka.

500x300-01.png

wersja PL :

i otrzymujemy

RoninPn zrobiłeś podstawowy błąd zresztą z winy Surge’a - najpierw podał wymiar pionowy :wink:

Ale ja nie o tym. W CS4 jest ciekawa opcja Content Aware Scale, która pozwala przeskalować zdjęcia w inteligentny sposób przykłady tu: http://www.pawelzakrzewski.pl/archives/113

Można sobie pomóc też przy pomocy np. szybkiej maski co ma być skalowane, gdy opcja działa nie do końca zgodnie z przeznaczeniem, o czym pan ekspert Adobe na swoim blogu nie wspomniał, a szkoda :wink: