Witam. Mam problem z drukarką. Była ona podłączona bezprzewodowo do modemu. Niedawno zmieniłem tryb pracy modemu na bridge i dodałem router więc mam nową sieć Wifi. I teraz drukarka jest ciągle przypisana do starej sieci Wifi. Jak zmienić żeby była podłączona do nowej sieci, która jest z routera?
Reset drukarki do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja sieci:
Czy do tego jest potrzebny kabel USB typu B? Bo niestety ale nie wiem gdzie się podział
A przeczytałeś co jest napisane we wskazanym linku?
NOTE: This method requires a USB cable. Do not connect the USB cable until prompted to do so.
Kurczę przepraszam nie zauważyłem. No nic chyba będe musiał kupić kabel. Dzięki za szybką odpowiedź
Przy pierwszej konfiguracji kabel jest potrzebny, przy zmianie niekoniecznie. Masz dwie opcje: 1. Wrócić do starego trybu pracy modemu, tak żeby drukarka miała łączność z siecią. Wówczas logujesz się do drukarki przez www do panelu zarządzania, zmieniasz ustawienia sieci, zapisujesz i przełączasz się na nową sieć (powinno zadziałać); 2. Ustawiasz na nowym routerze tą samą nazwę dla wifi i drukarka powinna się podpiąć bez jakiejkolwiek ingerencji.
Jeśli adresacja się zmieniła, to musisz tylko przekonfigurować ustawienia drukarki na komputerach, tj.dodać nowy port tcp/ip z adresem ip. Jeśli na routerze masz wbudowany dns, np. mDNS, to wykorzystaj to, wtedy drukarki instalujesz po nazwie i wszelkia zmiana w adresacji nie powoduje zmian w konfiguracji urządzeń na komputerach.