Jak zmienić status NAT z umiarkowanego na otwarty? + schemat mojej sieci

Witam.

Od długiego czasu próbuję rozgryźć temat otwarcia NAT do gier na PC. Wcześniej będąc posiadaczem poczciwej Neostrady była to prosta kwestia, ale od dwóch lat mając światłowód po prostu nie potrafię sobie poradzić.

Na tę chwilę najlepszy status NAT, jaki osiągnąłem, jest ten o nazwie “umiarkowany”. Bazując na serii gier “Call of Duty” i “Battlefield” oraz usług sieciowych Xbox, pootwierałem na routerze określone w internecie porty. Jednakże strony lub aplikacje sprawdzające te porty wciąż pokazują mi ich zamkniętość. Rzecz jasna mam wykupiony stały zewnętrzny adres IP.

Schemat mojej sieci oraz jej podstawowe ustawienia zawarłem na grafice poniżej, która mam nadzieję jest wystarczająco czytelna :wink:

Proszę o jakieś wskazówki, bo wkrótce osiwieję :wink: Może też robię jakiś bardzo podstawowy błąd, który uniemożliwia mi osiągnięcie celu?

PS. Mój system operacyjny to Windows 10 Home 1903. Nie mam bałaganu w komputerze i posiadam wszystkie niezbędne sterowniki.

Pozdrawiam.

Urządzenie A to co to jest: modem, router? Jaki model i dostawca internetu? Jak jest połączone z urządzeniem B? W routerze B jest zrobione przekierowanie portów na na 192.168.1.86? Porty masz pootwierane w zaporze W10?

Urządzenie “A” (najprawdopodobniej z funkcją routera) powinno pracować w trybie bridge, lub adres routera “B” powinien być w DMZ urządzenia “A”.

Urządzenie “A” to otrzymany od dostawcy ONT Dasan H665. Dostawcą jest “Scoon Hardware Lab” w Przemyślu, który o ile pamiętam bierze internet od TK Telekom

Urządzenie “A” jest podłączone z urządzeniem “B” za pomocą klasycznego kabla Ethernet.
W routerze “B” jest zrobione przekierowanie na mojego peceta.
Zapora pracuje na domyślnych ustawieniach. Oczywiście np. dla gier jest otwarta (kliknięte “zezwalaj” dla sieci domowej).

Na temat swojego urządzenia dostępowego (czyli “A”) wyczytałem coś takiego:
“H665 pracuje domyślnie jako Router/NAT oraz ma możliwość przestawienia do pracy w trybie Bridge”

Rozumiem, że tryb “bridge” może ustawić tylko mój dostawca na dostarczonym urządzeniu? Wtenczas na swoim routerze Asus muszę wprowadzać jakieś dane typu użytkownik/hasło? A może wystarczy włączyć na Asusie opcję “DMZ”? Jeśli chodzi o tę ostatnią to wtenczas adres urządzenia “A” to statyczny IP?

No i masz odpowiedź - jesteś za podwójnym NAT’em - dlatego nie działają przekierowania, itd.

Podłącz swój komputer bezpośrednio pod urządzenie od operatora - do gniazda LAN. Spróbuj dostać się do strony konfiguracji - może być naklejka na spodzie urządzenia. Strona konfiguracji to adres “gateway” - “brama domyślna”. Sprawdź czy w ogóle jest strona konfiguracji oraz czy dostawca nie blokuje opcji. Tam sprawdzisz w jakim trybie pracuje urządzenie. Jeśli jest możliwość - przestaw w tryb Bridge. Wtedy zewnętrzne IP powinien dostać router na interfejsie WAN. Reszta pozostaje tak jak była - Asus jako router, DHCP, LAN, przekierowania, i tak dalej.

Bramę domyślną sprawdzisz poleceniem w cmd:

ipconfig
2 polubienia

Hej,

Niestety taka opcja działa tylko w jedną stronę - router przekazuje ruch na wszystkich portach do konkretnego urządzenia sieciowego, a nie odbiera ruchu z zadanego adresu. Opcję DMZ trzebaby aktywować na routerze “A”. Ale oczywiście poprawniej jest przełączyć urządzenie “A” w tryb mostu.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Zgłosiłem chęć przełączenia routera od dostawcy w tryb bridge. Obecnie czekam na telefon od technika. Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc :slight_smile:
Jak już wszystko ogarnę, to dam znać.

Dziękuję bardzo za pomoc w rozwiązaniu. Okazało się, że faktycznie trzeba było przełączyć router w tryb bridge - teraz NAT jest otwarty. Dostawca przywiózł mi swój nowy ONT, który domyślnie pracuje w bridge.

Dziękuję za rozwiązanie: @marcin82
Dodatkowo dziękuję za sugestie: @anon42271672 @Dimatheus

Temat w razie czego można zamknąć.
Pozdrawiam :slight_smile:

1 polubienie