Hej mam problem. Bardzo mi się muli komp i chyba mam bluscrina Chce sam zrobic format komputera i zmienic system operacyjny. Teraz mam xp a na płycie mam windowsa7.
Chodzi o to ze ja nigdy nierobilem formatu i niewiem jak to robic . Proszę o pomoc napiszcie w punktach co i jak robic od czego zacząc. proszę o odp pilne:)
Nie można chyba mieć bluscrina, bo to się pokazuje na ekranie w postaci białych literek na niebieskim tle.
Jakie masz podzespoły? Bo może nie jest opłacalnym do końca instalowanie Windowsa 7 (prawym przyciskiem na Mój komputer, klikasz Właściwości, powinno się pokazać okienko z procesorem i ilością pamięci RAM, natomiast karta graficzna do odczytania jest w Menedżerze urządzeń w Panelu Sterowania).
No ale, skoro chcesz zrobić formatowanie:
Podczas uruchamiania komputera wciskasz klawisz F2 / Delete, aby wejść do BIOS-u.
Wiesz że jeśli nie zachowasz danych na jakimś kluczu USB albo czymś innym to je wszystkie stracisz? Pewnie wiesz, musiałem spytać
Restartujesz komputer z płytą z Windowsem 7 w napędzie (musi być w napędzie w momencie startu), powinien ci wystartować instalator, jeśli tak nie jest to najpewniej masz wyłączony start z płyty w biosie zaraz ci powiem jak to naprawić
Wracając do instalacji, na którymś z kolejnych ekranów przy klikaniu “Dalej” będzie wybór partycji - usuwasz tą z Windowsem XP, najlepiej w ogóle wszystkie jakie masz, zaznaczasz wolne miejsce jakie powstało i klikasz “Nowa” i tworzysz największą partycję jaką możesz, jeśli system zapyta cię o utworzenie osobnej partycji na coś-tam, coś-tam (nie pamiętam co) klikasz tak, dalej powinieneś sobie poradzić
Jeśli płytka nie startuje:
Przy starcie komputera gdy pojawia się ten wielki obrazek wciskasz del, f2, f12 lub jeszcze coś innego, nie podałeś modelu płyty głównej więc nie wiem co Powinno ci wejść do biosu. Dalej szukasz strzałkami czegoś co się nazywa “boot priority” lub podobnie i ustawiasz swój napęd dvd przed wszystkim, wychodzisz zapisując zmiany (“save changes and exit” lub podobnie). Teraz płyta powinna się uruchomić.
@up - sama się nie uruchomi, trzeba ją samemu ruszyć wciskając jakiś przycisk na klawiaturze ;-).
I nie trzeba ustalać partycji największej, jakiej może - takie cuda robią ludzie w laptopach, gdzie partycja później ma jakieś 200 GB przy sporych dyskach…
104 bajtów (bajtów: 104) 4,00 KB (bajtów: 4 096) to mi sie pokazalo jak mi kazales klikną na mój komputer wlasciewosci. Ej a co to areo? do tej 7na plycie musze to sciągnąc.
Ej aj jak juz wgram nowy system to wszystko będe miał usunięt gry programy? A co ze sterownikami? sam muszę sciągac i jak odczytac tą karte graficzną?