Mam tablet GoClever Orion 70L jest to tablet zrootowany działający na armv7 1Ghz alwinner quadcore
Istnieje możliwość całkowitej zmiany systemu z androida na np. gentoo. arch ??
Mam tablet GoClever Orion 70L jest to tablet zrootowany działający na armv7 1Ghz alwinner quadcore
Istnieje możliwość całkowitej zmiany systemu z androida na np. gentoo. arch ??
Nie ma możliwości całkowitej zmiany systemu na tablecie z Androidem. Tak samo z iOSem i WP. No chyba, że potrafisz portować firmware na inne systemy. Wtedy zostaje ci tylko kompilacja systemu na armv7.
Da się zainstalować Ubuntu
Aczkolwiek, nie można zamienić Androida na Ubuntu.
A UcLINUX poszedł by na tablecie?
ps: da sie wgrac linuxa na nokie e66 ?
Jeśli zadajesz takie pytania to znaczy że nie dasz sobie rady czy czymś takim. Cross-kompilowałeś kiedyś kernel na Androida? To jest pierwszy punkt jaki trzeba ogarnąć żeby na sprzęcie z Androidem wgrać jakiegoś Linuksa (jeśli ktoś wcześniej nie przygotował już po prostu wszystkiego).
Cross compiling miałem gdy bawiłem się z LFS -> linux from scratch, coś tam wiem
chce fona lub tablert zamienić w pełno wartościowy linuksowy terminal, kernel androidowy
może być ale wzytsko ponim wypadało by zmienić?
Niektóre kernele Androidowe nie maja obsługi loopback device i pewnie wielu innych rzeczy.
Dlatego zaczyna się od kompilacji kernela dla swojego sprzęty z obsługą brakujących rzeczy. Czyli na początek musisz znaleźć źródła jakiegoś kernel który zadziała na twoim tablecie. Może być bezpośrednio od producenta albo jakiś zmodowany przez jakiegoś użytkownika.
Moge zkompilować linuxa na armv7 ? z wszytskimi modułami i sterownikami ? Tylko potem jak do zaimpletowac w urządzeniu bo bootloader jest zablokowany a sam kernel to nie terminallinuxowy
Jedynym ograniczeniem jest zawsze użytkownik:
http://archlinuxarm.org/packages
Tutaj masz jakieś gotowce.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, musisz mieć źródła producenta zgodne z twoim tabletem, linux z mainline nie ruszy na żadnym tablecie bo producencie wprowadzają swoje zmiany które tam nie lądują. Ale jeśli na tablecie nie masz możliwości wgrania innego kernal to możesz zapomnieć o czymkolwiek, zostaje tylko linuks w chroot ale to jest proteza.
Jeżeli chcesz się podjąć takiego zadania, to trzeba jeszcze być dojrzałym psychicznie. Kompilacja krzyżowa na Androida, to coś innego niż zwykle podążanie za poradnikiem.