WItam…otz na wstepnie krotko i zwiezle…co do kompow to nie ejstem jakims specem .Posiadam 2 kosci ramu 2x8gb 1866mhz…i tu problem poniewaz w biosie pokazuje mi 1333 mhz…w ustawieniach na auto…Procesor posiadam i72600k ustawiony tez na auto turbo mode i pokazuje 3,8 mhz na kolor zolty tak samo jak predkosc ramu.Ten ram obsluguje jedec i xmp… moja pluta glowna to asus p8p67 pro R.3.0 cos takiego…nie wiem czy to cos zmienia ale podam jeszcze karte graficzna a jest nia gtx 570, 1,2 gb ramu…czy po zmianie recznym na 1866 bedzie mi tyle obslugiwalo czy mam cos jeszcze zmienic?czy wogole jest to mzoliwe?z gorydzieki za pomoc!
Tak. Musisz ręcznie ustawić szybkość pamięci. Płyta obsługuje tą szybkość ale po OC
odnosnie tego co mowisz zmienilem na 1866 i po zmianie nad tym z opcji auto przeszlo cos by all core czy cos takiego o oc chyba chodzi.wiec tego tez nie tykam bo to procek wzmacnia tak? aaa i jest jeszcze opcja w tej plycie ze mam 3 zakladki…saving mode,normal mode i asus optional mode.na normal mode mialem te 1333 mhz a biorac na te ostatnia niby najmocniejsza podnosi mi oc procka i ramu ale do 1600 tam z malym haczykiem…wiec co radzisz zostac przy tych zakladkach czy zmienic te taktowanie ramu?
Ja bym radził samemu zmienić, wkońcu w trzech zakładkach nie dadzą rady dokładnie zoptymalizować pracy podzespołów których może być wiele konfiguracji.
dodam ze to wszystko ma sluzyc do gier w wysokich rozdzielczosciach poniewaz na dniach wkladam mocniejsza karte i chcialbym zeby te 8gb ramu oddalo swoje pieniadze:)system mam 7 ultimate 64 bit i na swiezym systemia ma 1,30 gb zuzycia ramy a jak odpale pare programow w tym antywira rosnie do 1,8 juz.
escroo ,
na forum obwiązuje pisanie z zastosowaniem znaków diakrytycznych.
Nie stosowanie się do Regulaminu skutkuje przeniesieniem tematu do śmietnika.