jak zmienić prędkość AGP z 2x na 4x program CPUZ pokazuje że obecnie mam ustawione na 2 a mogę mieć max 4 na karcie VIA Unichrome9 HC IGP WDDM
w biosie raczej nie bo w biosie mam praktycznie zerowe pole manewrowania… żadnych prędkości nie mogę zmieniać typu taktowanie procesora czy czegoś innego… bardzo skąpy jest ten bios (Phoenix TrustedCore)
Z tego co widzę, to masz zintegrowaną kartę [iGP - Integrated Graphics Port], czyli ona sobie siedzi na płycie głównej i przesyła dane z prędkością magistrali systemowej.
CPUZ pokazuje Ci możliwości płyty w obsłudze AGP, która nie ma nic wspólnego z obsługą karty zintegrowanej z chipsetem.
Raczej tak zostanie, wielkiej straty nie ma, a praktycznie żadnej. Ja na jednym z kompów i tej samej karcie grafiki, podobnej płycie i systemie XP mam też ustawienie x 2, przy ustawienie x 4 następowały resety i niestabilna praca kompa.
Ale sprawdź ustawienia biosu dotyczące AGP ustaw auto lub x 4 i zapisz bios Save.
Wgraj stery do płyty głównej najlepiej pakiet max VIA 4.49.
Sprawdź w ustawieniu sterownika karty grafiki opcja SMARTGART jak tam masz ustawione.
A najlepiej spokojnie zostaw na AGP x 2 jak wszystko gra.