Jak zmienic transfer rate agp z 2x na 4x (jest obslugiwane)

witam

tak jak w temacie

jak zmienić prędkość AGP z 2x na 4x program CPUZ pokazuje że obecnie mam ustawione na 2 a mogę mieć max 4 na karcie VIA Unichrome9 HC IGP WDDM

w biosie raczej nie bo w biosie mam praktycznie zerowe pole manewrowania… żadnych prędkości nie mogę zmieniać typu taktowanie procesora czy czegoś innego… bardzo skąpy jest ten bios (Phoenix TrustedCore)

Mowa o laptopie jest :slight_smile: Tego z podpisu:)

Z tego co widzę, to masz zintegrowaną kartę [iGP - Integrated Graphics Port], czyli ona sobie siedzi na płycie głównej i przesyła dane z prędkością magistrali systemowej.

CPUZ pokazuje Ci możliwości płyty w obsłudze AGP, która nie ma nic wspólnego z obsługą karty zintegrowanej z chipsetem.

Ale mogę się mylić…

Sytuacja jest dokładnie taka jak pisze antarct, w przypadku kart nvidi to ustawienie jest w sterownikach.

czyli wychodzi na to że karta sama w sobie ma 4x AGP a płyta główna ma max 2 i nie da się z tym nic zrobić tak ?

P.S.

czy są na płycie gł w laptopie gdzieś jakieś zworki albo coś które tym sterują??

Nie slot agp może pracować z 4x ale do karty zintegrowanej to nie ma związku.

ale nie rozumiem Cię :slight_smile: przecież to laptop tu nie ma innej karty jak zintegrowana i nie ma możliwości podłączyć osobnej karty. ??

chipset pewnie obsługuje agp a mobo w lapku nie…

A ja napisze swój problem.

Temat idealnie pasuje do mojego problemu.

Mam płytę główną Abit VH-6 z chpsetem Via Apollo Pro.

Posiadam kartę graficzną Gigabyte Radeon 9550 AGPx8

W CPU-Z pisze ze obecnie korzystam z x2 a maksymalnie mam x4.

Grafika obsługuje AGP x4 i x8.

Czy da się to jakoś zmienić?

Raczej tak zostanie, wielkiej straty nie ma, a praktycznie żadnej. Ja na jednym z kompów i tej samej karcie grafiki, podobnej płycie i systemie XP mam też ustawienie x 2, przy ustawienie x 4 następowały resety i niestabilna praca kompa.

Ale sprawdź ustawienia biosu dotyczące AGP ustaw auto lub x 4 i zapisz bios Save.

Wgraj stery do płyty głównej najlepiej pakiet max VIA 4.49.

Sprawdź w ustawieniu sterownika karty grafiki opcja SMARTGART jak tam masz ustawione.

A najlepiej spokojnie zostaw na AGP x 2 jak wszystko gra.