Mam problem. Potrzebuję pilnie nagrać film na płytę. Film jest w jakości HD i ma rozmiar 5,49 gb . Wiem ,że istnieją płyty 8,5 gb. Byłem w mieście w wszystkich możliwych sklepach komputerowych , ale w żadnym z nich nie posiadają płyt 8,5 gb , a ja pilnie bym potrzebował nagrać ten film na płytę. Czy istnieją jakieś programy , dzięki którym uda mnie się zmniejszyć rozmiar tego filmu bez utraty jakości ? Jeśli tak ,to jakie są to programy ?
Jak ja chciałem coś przekonwertować na mniejszy rozmiar to wstawiałem oryginał (.mp4 lub .avi) do Vegasa i wybierałem format MP4 wraz z wybraną rozdzielczością, oraz kodek. I wtedy z 3 GB wychodziło dokładnie 1 GB przy tej samej rozdzielczości.
Co prawda Vegas jest płatny ale powinien być darmowy przez okres kilkunastu dni.
Nawiązując do tytułu; nie ma takiej możliwości. Da się jednak skompresować film tak, aby jakość nie była zauważalnie pogorszona. Od siebie polecę Handbrake i wybór kodeka H265.
Podziel ten film na dwie części w MKV Merge (możesz nim bezstratnie przyciąć na początku i na końcu film, wywalić niechciane ścieżki dźwiękowe itp).
Najlepiej by było podzielić to przez 7zip na dwie części. Wtedy po wypakowaniu plik będzie taki jak wcześniej.
Co do tytułu tematu nie ma takiej możliwości. Ale polecam poszukać sobie informacji o formatach video oraz zapoznać się z informacjami, jeżeli konwertuje się pomiędzy nimi, co się dokładnie dzieje. Zazwyczaj konwertowanie jest stratne.
Optymalizacja Vegas to tragedia w porównaniu z Handbrake
kodek H265 ma taki minus, że urządzenie nie koniecznie musi go wspierać/wyrabiać jako, że potrzebuje 10 krotnie większej mocy obliczeniowej od H264.
Chcesz nagrać w HD czyli 1280x720.
Format DVD-Video jeżeli się nie mylę obsługuje do 720x576, więc de facto jeżeli chcesz nagrać film to szukasz Blue Ray. Oczywiście zawsze możesz nagrać “plik z danymi” z filmem jeżeli urządzenie na którym chcesz to odtwarzać to obsługuje.
Poradziłem sobie inaczej z tym filmem. Mam jeszcze na komputerze projekt tego filmu w Movie Maker. Zapisałem go z niższymi ustawieniami. Ten , który miał wielkość 5,49 gb miałem zapisany w rozmiarze 1920 X 1080 , a teraz ten film zapisałem w rozmiarze
1280 X 720 . Jakość tego filmu jest minimalnie gorsza niż w rozmiarze 1920 X 1080 . Trzeba dobrze się przyjrzeć ,żeby zauważyć, że jakość filmu jest gorsza. Podczas przerabiania tego filmu w Format Factory ,wielkość filmu zmieniała się na niższą ,ale film zauważalnie tracił na jakości. Teraz film po zmianie parametrów ma wielkość 2,31 gb.